Megdobálták a melegfelvonulást Bukarestben

2006.06.04. 0:07

A melegek bukaresti tüntetésének ellenzői még a rendőri kordont is megpróbálták áttörni. A melegjogi aktivisták a velük szemben alkalmazott minden fajta diszkrimináció beszüntetését követelték.

A melegek jogaiért tüntettek szombat délután több százan a román fővárosban, miközben az ellentüntetőket a rendőrségnek kellett megfékeznie. A melegjogi aktivisták az azonos neműek házasságának engedélyezését követelték, továbbá a velük szemben alkalmazott minden fajta diszkrimináció beszüntetését. A romániai melegek megmozdulásához Spanyolországból, Nagy-Britanniából és Szerbiából érkezett homoszexuálisok is csatlakoztak.

"A homofóbiának el kell tűnnie" - skandálták a megmozdulás részvevői, akiket szélsőséges ellentüntetők műanyagpalackokkal, tojásokkal és különböző tárgyakkal dobáltak meg. Az ellentüntetők megpróbálták áttörni a melegek felvonulását védelmező rendőri kordont is. A hatóságok közülük mintegy ötvenet előállítottak. Néhány órával korábban felvonulást rendezett a Noua Dreapta szélsőjobboldali mozgalom, éltetve a család értékeit, s elítélve a melegek tüntetését.

A romániai melegjogi aktivisták hosszú idő óta kampányt folytatnak elsősorban az azonos neműek házasságának engedélyezéséért. Céljuk az, hogy a kormány tárgyaljon velük a házasságról szóló törvény felülvizsgálatáról. A román kormány 2001-ben szüntette meg a homoszexualitás büntethetőségét, de a melegekkel szembeni diszkrimináció máig is napirenden van.

KAPCSOLÓDÓ CIKK