Putyinnal tárgyalt telefonon Gyurcsány

2006.06.04. 19:30

Telefonon tárgyalt vasárnap Vlagyimir Putyin elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az orosz-magyar gazdasági megállapodások teljesüléséről. Elsősorban az orosz elnök február végi magyarországi látogatásán elhatározott közös tervekről esett szó.

Az orosz-magyar gazdasági megállapodások teljesüléséről tárgyalt Vlagyimir Putyin elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök telefonon - közölte a Kreml vasárnap. A rövid moszkvai közlemény szerint az orosz államfő február végi budapesti látogatása során aláírt megállapodások megvalósítását, és a gazdasági együttműködési vegyes bizottság következő ülésének előkészítését vitatták meg.

Putyin és Gyurcsány februárban tárgyaltak a budapesti metró korszerűsítésében való az orosz részvételről is, de a metrószerelvény-pályázaton az orosz Metrovagonmash a múlt hónapban alulmaradt a francia-magyar Alstom-Ganz-Transelektro konzorciummal szemben. Piaci elemzők szerint ez komoly kudarc volt az orosz cég számára, mert a budapesti volt az utóbbi évek legnagyobb metrókocsitendere Európában.

Putyin budapesti vizitjén szó volt még a záhonyi logisztikai központról, amelyet fontos láncszemnek szánnak a transzszibériai vasút európai csatlakoztatásában, valamint orosz részvételről a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbításában, illetve magyar cégek részvételéről az orosz "nemzeti" programokban, például az egészségügy, oktatás, lakásépítés, mezőgazdaság terén.

A Putyin és Gyurcsány által vázolt legjelentősebb stratégiai elképzelés arra irányult, hogy Magyarország elosztóközpont lehessen az orosz-török Kék Áramlat gázvezeték esetleges balkáni és közép-európai meghosszabbításában. Az európai országoknak szánt orosz gáz magyarországi tranzitjáról Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is tárgyalt a múlt héten Moszkvában Alekszej Millerrel, a Gazprom cégvezetési elnökével.

KAPCSOLÓDÓ CIKK