A mérsékelt baloldali Alan García nyerte a perui elnökválasztás második fordulóját. Az exit pollok szerint García a voksok 52-55 százalékát szerezte meg, nacionalista ellenfele pedig 45-47 százalékot kapott.

Alan García nyerte vasárnap a perui elnökválasztás második fordulóját a közvélemény-kutató intézetek felmérései szerint. A mérsékelten baloldali és a piacgazdaság mellett elkötelezett García a felmérések szerint a voksok 52-55 százalékát gyűjtötte be, míg a nacionalista, és államosítást ígérő Ollanta Humala 45-47 százalékot kapott.

Alan García 1985 és 1990 között már betöltötte az államfői tisztséget. Annak ellenére, hogy ebben az időszakban az ország gazdasági káoszba süllyedt, a gerillatevékenység felerősödött és emberi jogi visszaélésekkel vádolták, a jelenlegi helyzetben a választók és a pénzügyi körök a demokrácia megmentőjeként tekintenek rá.

A Latin-Amerika Kennedyjének nevezett Garcia a kampány során olyan politikusként tüntette fel magát, aki szembeszáll az autoriter politikával, valamint, aki az idő múlásával érettebb politikussá vált.

A választás első fordulóját megnyerő Ollanta Humala választási kampányában azt ígérte, hogy megbünteti a felelőtlen, a szegények iránt érzéketlen politikai vezető réteget, újraosztja a javakat a szegény indián és mesztic többség javára.

Közvélemény-kutatások szerint Humala támogatóinak több százalékát veszítette el amiatt, hogy Chávez venezuelai elnök beavatkozott a perui kampányba, és Humala mellett érvelt többször.