Heves harcok után elfoglalta a szomáliai fővárost egy iszlám milícia - jelentették be hétfőn iszlám szélsőségesek. Az iszlám milíciák az elmúlt hetekben jelentős sikereket értek el a 15 éve tartó polgárháborúban. Többen attól tartanak, hogy az afrikai ország Afganisztánhoz hasonlóan az al-Kaida kezére kerülhet.

Heteken át tartó heves harcok után elfoglalta a szomáliai fővárost hétfőn egy iszlám milícia. A kelet-afrikai országban tizenöt éve tartó polgárháborúban a Mogadishu birtoklásáért most vívott harcok követelték a legtöbb áldozatot.

Saríf Sejk Ahmed sejk, az Iszlám Törvényszékek Szövetsége nevű szervezet elnöke közölte, hogy fegyveres erőik visszavonulásra késztették az ellenséges hadurak világi szövetségét, amely megpróbálja megőrizni Szomália feletti ellenőrzését. "Helyre akarjuk állítani a békét és a stabilitást Mogadishuban. Hajlandóak vagyunk találkozni, és megbeszélést folytatni bárkivel és bármely csoporttal, szem előtt tartva a nép érdekét" - mondta Ahmed rádióüzenetében.

Az iszlám milíciák több jelentős előretörést is elkönyvelhettek az utóbbi napokban: falvakat foglaltak el, és az ellenséges katonai szövetség számos volt parancsnoka csatlakozott hozzájuk. Növekvő hatalmuk azonban felerősíti azokat a félelmeket, hogy az afrikai ország az afganisztáni tálibok útját követve az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat kezére kerülhet.

A harcok legutóbb májusban kezdtek fellángolni, az összecsapásokban azóta több mint háromszázan vesztették életüket és 1700-an sebesültek meg. Az áldozatok többsége fegyvertelen polgári személy volt.

Az iszlám fundamentalisták azzal vádolják ellenfeleiket, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) bérencei, a világi hadurak szövetsége szerint viszont az iszlám milíciák az al-Kaidával állnak kapcsolatban. Az Egyesült Államok nem hajtott végre közvetlen akciót Szomáliában azóta, hogy legutóbbi beavatkozása során, egy 1993-ban vívott csatában 18 katonája elesett.

Az elszegényedett, nyolcmilliós lakosságú Szomália 1991, Mohamed Sziad Barré diktátor hatalmának megdöntése óta vetélkedő hadurak irányítása alatt álló területeire oszlik. Az ENSZ által támogatott átmeneti kormány székhelye Baidoa városában van, de az ország nagy részén nem tudta elfogadtatni magát.