A cseh parlamenti választásokon győztes jobboldali Polgári Demokratikus Pártot kérte fel kormányalakításra a cseh államfő. A helyzetet nehezíti, hogy a három jobboldali pártnak 100 mandátuma van a 200 tagú képviselőházban, hasonlóan a szociáldemokratákból és a kommunistákból álló baloldalhoz.

A hétvégi csehországi képviselőházi választáson győztes Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke Miroslav Topolánek megbízást kapott Václav Klaus államfőtől, hogy kezdjen kormányalakítási tárgyalásokat. Ezt az államfő jelentette be hétfőn azt követően, hogy fogadta Topoláneket.

"A megbízatást elfogadtam. Először a kereszténydemokrata néppárt, majd a zöldek képviselőivel tárgyalok" - jelentette ki Topolánek. Megismételte, hogy nem zárkózik el a szociáldemokratákkal való tárgyalások elől sem.

A két kisebb jobbközép párt - a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) és a Zöldek Pártja (SZ) - már jelezte, hogy kész tárgyalni a polgári demokratákkal, és részt venni egy jobbközép koalíció munkájában. Ennek a koalíciónak azonban egy mandátuma hiányzana a parlamenti többséghez.

Várhatóan elhúzódó, több hetes tárgyalásokra kell számítani, mert a három jobbközép pártnak együttesen csak 100 mandátuma van a 200 tagú képviselőházban. Hasonlóan a szociáldemokratákból és a kommunistákból álló baloldalhoz. A patthelyzetből a kiutat csak a polgári demokraták és a szociáldemokraták valamiféle megállapodása jelentheti. Ha ez nem sikerülne, akkor valószínűleg előre hozott választást kell kiírni.

A hétvégi választásokon a polgári demokraták a szavazatok 35,38, a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) 32,32, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 12,81, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) 7,22, míg a Zöldek Pártjá (SZ) 6,29 százalékot szereztek. A részvételi arány 64,4 százalék volt.