Tiltakozott a védelem a Szaddám-per hétfői tárgyalásán négy tanújának őrizetbe vétele ellen, akik közül többet állításuk szerint az őrök bántalmaztak. A főbíró hamis tanúzással vádolta az őrizetbe vett tanúkat.

A tanúkat a múlt héten azután vették őrizetbe, hogy tanúvallomást tettek a megbuktatott iraki diktátor perében. Egyikük azt vallotta, hogy többen élnek a 148 síita közül, akinek a meggyilkolásával Szaddám Huszeint és rezsim egykori hét vezetőjét vádolják.

"Kettőjüket a bíróságon, két másuk társukat a zöld zónában (a szigorúan őrzött kormányzati negyedben) vették őrizetbe" - közölte Hamisz al-Obeidi ügyvéd, aki szerint az iraki katonák megverték őket. "Hamis tanúzást követtek el. Meg kellene őket érte jutalmaznom?" - jelentette ki Raúf Rasíd Abder-Rahmán főbíró.

A tanúkat azután vették őrizetbe szerdán, hogy előző nap a védelem egyik tanúja azt állította: a bírósági eljárás főügyésze, Dzsaafar el-Muszávi személyesen látogatott el a síita faluba, és utazásának a célja az volt, hogy lepénzelje a vád tanúit, arra sarkallja a helyi lakosságot, hogy valljanak a volt államfő terhére. Ezt Muszávi kereken cáfolta, Abder-Rahmán főbíró pedig figyelmeztette a tanút, hogy hamis tanúzás miatt felelősségre vonhatják.

Abder-Rahmán hétfőn egyre türelmetlenebb volt a védelem új stratégiája láttán, amely megkérdőjelezte a vádiratot. Több ízben rászólt a védőkre, akik megpróbáltak azzal érvelni, hogy felül kell vizsgálni az ügyészség által benyújtott dokumentum hitelességét.

A nyolc vádlott emberiesség elleni bűntettek miatt áll bíróság előtt: azzal vádolják őket, hogy 1982-ben Dudzsail faluban megkínoztak és meggyilkoltak 148 síitát a diktátor elleni merényletkísérlet miatti bosszúból.

Vadúd Favzi védő felolvasott 15 nevet a 148 közül, akik ma is élnek, természetes halállal haltak meg, vagy az 1980-as években az iraki-iráni háborúban estek el. "Alapvető hibák vannak a vádiratban" - közölte az ügyvéd a tárgyaláson, és a per felfüggesztését kérte a dokumentumok felülvizsgálatanak céljából.

A főbíró elrendelte, hogy a védelem bizonyítsa állítását és június 12-ig elnapolta a pert.