Madárinfluenza-gyanús esetek Székelyudvarhelyen

2006.06.06. 18:43

Állat-egészségügyi zárlat alá helyezték Székelyudvarhely egyik utcáját, mert egy gyorsteszt alapján felmerült a madárinfluenza gyanúja.

Ferenczy Ferenc, Hargita megye állat-egészségügyi felügyelőségének igazgatója kedden azt nyilatkozta: a székelyföldi város egyik gazdaságában - a Szent János utca 60. szám alatt - az elmúlt napokban elhullott több mint húsz háziszárnyas teteméből vett mintán végeztek gyorstesztet, s annak alapján felmerült a madárinfluenza gyanúja. Ennek megerősítése vagy cáfolata végett a bukaresti szaklaboratóriumba küldtek mintát, az ottani vizsgálat eredménye kedd estig még nem érkezett meg - fűzte hozzá a főállatorvos.

A biztonság kedvéért azonban állat-egészségügyi vesztegzár alá helyezték a Szent János utcát, amely nem jelent teljes vesztegzárat, azaz a személyek szabadon járhatnak ki és be, de a járművek nem. Az intézkedés értelmében a háziszárnyasokat nem engedhetik ki a ketrecekből és ólakból - mondta Ferenczy Ferenc. A további teendőkről a bukaresti szaklaboratóriumi eredmények ismeretében dönt majd a helyi járványmegelőző parancsnokság.

Eközben újabb tesztcsibéket telepítettek Brassó megyében a fertőtlenítések révén immár felszámolni remélt gócpontokon. A korábban bevezetett vesztegzárat már feloldották a Kovászna megyei Szitabodzán, ahol két héttel ezelőtt kimutatták a vírus rendkívül veszélyes, H5N1-es változatát.

A román hatóságok továbbra is próbálják kideríteni, mi is volt a valódi oka a járvány mostani kirobbanásának. Jelenleg kilenc bűnvádi eljárás keretében 29 személy ellen folyik vizsgálat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK