Menekítik az embereket a Merapi vulkán környékéről

2006.06.06. 19:37

Tizenegyezer embert telepítettek ki az elmúlt napokban az indonéziai Jáva szigetén emelkedő Merapi vulkán környékéről, mert a láva újra meg újra ömlik lefelé a hegyoldal felső lankáiról, amelyeket tűzforró gázfelhő borít be - közölték kedden a helyi mentőalakulatok illetékesei.

A kitelepített lakosokat ideiglenes menedékhelyeken, sátorokban és iskolaépületekben helyezik el. A helyi kormányzati szervek negyven teherautót és gépjárművet vetettek be a bajbajutottak elszállítására. Az indonéz kormány egyik vulkanológiai szakértője továbbra is veszélyesnek ítélte meg a helyzetet, mondván, nem tudni, hogy a lávakupola mikor fog összeroppanni. A vörösen izzó lávafolyam már körülbelül egy kilométerre távolodott el a tűzhányó kráterétől, miközben a forró felhőtakaró mintegy 2,5 kilométerrel jutott távolabb a vulkánhegytől.

A Merapi tevékenysége jelentősen erősödött azt követően, hogy május 27-én a Richter-skálán mérve 6,3-as erősségű földrengés volt a hegytől 30 kilométerre délre. A földmozgások legkevesebb 5682 ember életét oltották ki. A kormány arra sarkallta a helyi lakosokat, hogy hagyják el a veszélyeztetett térséget, de a főként mezőgazdaságból élő helyiek ezrei maradtak otthonukban, mert nem akarták elhagyni földjeiket és javaikat.

A helyzetet súlyosbította, hogy a Geger Boyónak nevezett lávacsúcs, amelyet egy XX. század eleji kitörés hozott létre, hétfőn este szétporladt, így a Merapi nyugati és délnyugati oldalán szabad folyása lett a lávának.

A Merapi vulkán 400 kilométerre keletre van az indonéz fővárostól, Jakartától, és hírhedten kiszámíthatatlan tűzhányó. Legutóbb 1994-ben tört ki olyan erővel, hogy emberek életét követelte. Akkor a tűzhányóból kicsapó forró gázfelhő 60 személy halálát okozta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK