Spanyolországban tárgyalják a Falunkung szekta keresetét

2006.06.06. 19:35

A spanyol legfelsőbb bíróság úgy döntött kedden, hogy meg kell vizsgálni egy kínai vallási közösség spanyol bírósághoz benyújtott keresetét, amelyben a Falunkung népirtással és kínzással vádolja az egyik magas rangú kínai vezetőt az ellenzéki mozgalom tagjainak üldözésében való állítólagos részvétele miatt.

A legfelsőbb bíróság utasította a nemzeti bíróságot (központi fellebbviteli bíróságot), hogy foglalkozzék a Falunkung keresetével, amelyet Csia Csin-ling, a kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (népfront) nemzeti bizottságának elnöke, Peking volt párttitkára ellen nyújtott be 2004-ben.

A kínai vallási szekta arra a spanyol törvényre hivatkozva nyújtotta be keresetét a madridi nemzeti bíróságon, amely szerint a spanyol bíróságok akkor is eljárhatnak az emberi jogok ellen elkövetett bűncselekmények ügyeiben, ha más országban történtek a jogsértések.

A legfelsőbb bíróságot megelőzően a spanyol alkotmánybíróság is foglalkozott az üggyel, mert bizonytalanság volt a törvény értelmezésében. Kérdéses volt ugyanis, hogy a spanyol bíróságok akkor is illetékesek-e a külföldön elkövetett népirtás bűntettének üldözésében, ha az adott népirtás áldozatai között nincs spanyol állampolgár. Az alkotmánybíróság igennel felelt erre a jogi dilemmára. A Falunkung spanyolországi ügyvédje, Carlos Iglesias szerint a legfelsőbb bíróság éppen erre az alkotmánybírósági állásfoglalásra alapozta végzését, amelyben elrendelte az ügy megtárgyalását.

A Falunkung feltevése szerint több ezerre rúghat azon tagjainak száma, akiket megöltek a kínai hatóságok és tízezrekre az őrizetbe vetteké. Az 1992-ben, Hongkongban alapított Falunkung vallási mozgalom több millió (a kormány szerint mintegy kétmillió, a Falunkung szerint 70 millió) követőre tett szert Kínában a kilencvenes évek folyamán. Alapítója, egy bizonyos Li Hung-csi azt állítja magáról, hogy ő vezekel az emberiség bűneiért, és az ő személye hoz majd megváltást az egész emberiségnek. A szekta szertartásaiban a hagyományos kínai vallások rítusai ötvöződnek hagyományos kínai légző- és testgyakorlatokkal, meditációs gyakorlatokkal.

A kínai hatóságok egy ideig tudomást sem vettek a gyorsan gyarapodó szektáról, ám 1999 nyarán betiltották, arra hivatkozva, hogy a Falunkung tevékenysége "fenyegeti a közbiztonságot". Ennek előzménye, hogy a Falunkung tízezres tüntetést szervezett 1999 áprilisában a kínai állam és a Kínai Kommunista Párt vezetőinek otthont adó egykori császári palota előtt.

Egy spanyol bíróság hétfőn kezdte meg meghallgatásait a Tibet Támogatóinak Bizottsága nevű, madridi székhelyű szervezet keresetéről, amely Tibetben végrehajtott népirtással vádolja a kínai kormányt. Peking már tiltakozott is, belügyeibe való beavatkozásnak nevezve a spanyol bírósági eljárást és merő koholmánynak minősítve a keresetben foglalt vádat.