Újra elutasították Berezovszkij kiadatását a britek

2006.06.06. 6:52

Ismét elutasították a brit hatóságok, hogy kiadják Borisz Berezovszkij orosz üzletembert Oroszországnak. Az oroszok szerint a mágnás erőszakosan hatalomra tör. A britek szerint viszont menedékjogot adtak neki, így nem adhatják ki.

Elutasították a Borisz Berezovszkij milliárdos orosz üzletember kiadatására vonatkozó újabb orosz kérelmet a Nagy-Britanniai hatóságok. Az illetékes brit bíróság arra hivatkozott, hogy Berezovszkij politikai menedékjogot kapott. Nagy-Britannia nem adhatja ki Berezovszkijt, mert 2003-ban politikai menedékjogban részesítette, így a genfi konvenciók védelme alá esik - áll Timothy Workman bíró hétfőn nyilvánosságra hozott ítéletében.

Az orosz legfelsőbb ügyészség idén márciusban nyújtott be kérelmet a brit belügyminisztériumnak az üzletember kiadatására vonatkozóan, arra hivatkozva, hogy Berezovszkijt az orosz alkotmányt megsértve a hatalom erőszakos megragadására tör. Az újabb vádak azon az interjún alapultak, amelyet Berezovszkij az Eho Moszkvi rádiónak januárban adott. Az üzletember ebben egyebek között azt mondta, hogy 18 hónapon belül államcsínyt tervez Oroszországban az "alkotmányellenes rezsim" megdöntésére.

Jack Straw (akkori) brit külügyminiszter február 28-án elfogadhatatlannak nevezte ezeket a kijelentéseket és figyelmeztette Berezovszkijt, hogy nagy-britanniai menekültstátusát felülvizsgálhatják, ha az országot bázisul használja más országok ellen irányuló felforgató tevékenységhez. Az üzletember tagadta, hogy az orosz kormány megdöntésére szólított fel. Azt mondta Strawnak, hogy robusztus mozgósításra szólított fel, ezzel kényszerítve a változást a rendszerre.

Berezovszkij a 90-es évek elején kétes privatizációs ügyletekkel szerezte mesés vagyonát. Borisz Jelcin elnöksége alatt a Kreml bizalmába férkőzött, de kiesett Jelcin utódja, Vlagyimir Putyin kegyeiből. 2000-ben el is menekült az országból, hogy elkerülje a felelősségre vonást pénzmosás vádja miatt. Azt állította, hogy az ellene felhozott korrupciós vádak politikai indíttatásúak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK