Egy óra leforgása alatt két alkalommal mért légicsapást kedden éjjel az izraeli légierő gázai célpontokra, amelyeket radikális palesztinok rakétagyártásra, illetve szállításra használnak.

Biztonsági források és szemtanúk elmondása szerint Apache típusú izraeli helikopterek először a több radikális csoportot tömörítő, Népi Ellenállási Bizottságok (PRC) nevű palesztin szervezet egyik gázai épületére lőttek ki rakétákat. Az épületben senki nem tartózkodott, a támadás előtt néhány perccel mindenki kimenekült az épületből.

Egy órával később az izraeli légierő a Gázai övezet északi részét lőtte, olyan utakat támadott, amelyeken palesztin fegyveresek Kasszám típusú házilag gyártott rakétákat szoktak szállítani, illetve amely térségből rendszeresen lövik rakétákkal Izrael területét.

Az izraeli légicsapások előtt néhány órával jelentették be a PRC-nek és az Iszlám Dzsihád fegyveres szárnyának harcosai, hogy ők lőttek ki házilagos készítésű rakétát a Gázai övezet északi részéről az izraeli Szderót területére kedd reggel. Az egyik lövedék eltalált egy házat, és könnyebben megsebesítette annak egyik lakóját.

Amír Perec védelmi miniszter a katonai rádióban hangoztatta, hogy a hadsereg folytatja az akciókat a rakétával támadók ellen. "Válaszunk kemény és fájdalmas lesz" - figyelmeztetett a miniszter. Röviddel a palesztin támadás után az izraeli tüzérség lőni kezdte azt a területet, ahonnan a rakéták érkeztek.