Európába érkezik a legtöbb bevándorló

2006.06.07. 8:28

Tavaly 191 millió bevándorló keresett új hazát világszerte, legtöbbjük Európába tartott - derül az ENSZ bevándorlásügyi jelentéséből. A bevándorlók által hazaküldött pénz összege tíz év alatt bőven megkétszereződött. Eközben az afrikai és európai államok illegális bevándorlás elleni akciótervet fogadtak el.

Összességében pozitívan értékelte a migráció világjelenségét Kofi Annan ENSZ-főtitkár mind a befogadó országok, mind a bevándorlók országai szempontjából abban a jelentésben, amit kedden adott át a világszervezet közgyűlésének. A jelentésből kiderül, hogy a bevándorlók száma 2005-ben világszerte 191 millióra nőtt. A bevándorlók legnagyobb hányadát - 34 százalékot - Európa fogadja be, majd Ázsia következik 28 százalékkal. Észak-Amerikába a az áttelepülők 23, Afrikába 9, Latin-Amerikába és a Karib-térségbe, illetve Óceániába 3-3 százaléka érkezett.

A jelentés szerint a bevándorlók egyharmada egyik fejlett országból egy másikba költözött, de néhány olyan országban, amelyeket még ma is "fejlődő országnak" tekintenek - Dél-Korea, Szingapúr, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek -, a bevándorlás sokkal nagyobb ütemben nőtt, mint másutt. A bevándorlóknak közel fele nő, a fejlett országokba többen is érkeznek mint férfiak. Az áttelepültek családjaiknak hazaküldött pénz összege az elmúlt 10 évben több mint kétszeresére nőtt: 1995-ben 102 milliárd, 2005-ben pedig már 232 milliárd dollár volt.

Annan a migráció gazdasági előnyeivel kapcsolatban közölte, sok olyan országok, amely nem is olyan régen még kivándorlók tömegét adta a világnak - Írország, több dél-európai ország, Dél-Korea vagy Chile -, látványos módon fejlődött, és virágzó gazdaságaik már maguk vonzzák a bevándorlókat. Az ENSZ főtitkára elismerte ugyanakkor, hogy a bevándorlás számos problémával jár, például a bevándorlókkal szembeni rossz bánásmód, az embercsempészet, a lelkiismeretlen munkaadók, valamint a befogadó ország lakosságának idegengyűlölete, amelyek elhomályosítják a migráció előnyeit. Az ENSZ-közgyűlés szeptember 14-15-én tart magas szintű tanácskozást a migrációról.

Akcióterv az illegális bevándorlás ellen

Eközben az európai és afrikai országok magas rangú képviselői illegális bevándorlás elleni akciótervet fogadtak el Dakarban. A tanácskozáson az Európai Unió segítséget ígért a fiatal afrikaiak számára életképes gazdasági alternatívát felkínáló projektek finanszírozásához. A francia támogatással Marokkó és Spanyolország által kezdeményezett, megtorló és megelőző intézkedések egész sorát tartalmazó terv a bevándorlók hazatelepítésétől kezdve olyan fejlesztési programokat tartalmaz, amelyekkel a szülőföldön maradásra ösztönöznék a lehetséges áttelepülőket.

A terv szerint erősítenék a kiindulási és a tranzitországok határainak védelmét, és fokoznák az igazságügyi és rendőrségi együttműködést az emberkereskedelem ellen. Létrehoznának egy európai-afrikai bevándorlási központot, a migrációs áramlás megismerésére és szabályozására. Magasabb szintű gazdasági együttműködést, a kiindulási országok kereskedelmének fejlesztését, ezáltal munkahelyteremtő vállalkozások indulását szorgalmazzák. Technikai támogatást ígérnek olyan bevándorlóknak, akik szülőföldjükön indítanának vállalkozást.

A szenegáli fővárosban tartott tanácskozáson kéttucatnyi európai és ugyanannyi afrikai ország mellett a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank, az ENSZ fejlesztési programja, valamint a Nemzetközi Migrációs Szervezet képviselői vettek részt. Az akciótervet még politikai szinten is jóvá kell hagyni, mielőtt az afrikai és európai országok illetékes miniszterei július 11-12-én Rabatban összeülnek. Szenegál és Mauritánia az illegális bevándorlók egyik kiinduló állomása, s március óta főleg a Kanári-szigeteken keresztül próbálnak Európába bejutni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK