Európai országok segítették a titkos CIA-járatokat

2006.06.07. 13:45

Több európai állam is közreműködött az amerikaiak törvénytelen fogolyátadási tevékenységében - állapította meg az Európa Tanács hét hónapig tartó vizsgálata. A szerdán nyilvánosságra hozott eredményekből kiderül: elegendő bizonyíték van arra, hogy Románia és Lengyelország területén voltak titkos CIA-börtönök.

Tizennégy európai állam működött együtt a CIA-val annak titkos repülőjárataival kapcsolatban - állapította meg az Európa Tanács, az EU emberi jogi szervezetének vizsgálata. A svájci Dick Marty szenátor által jegyzett dokumentum a testület hét hónapos vizsgálódásának eredményeit taglalja. A vizsgálat során műholdas képeket, légiforgalmi jegyzőkönyveket és korábban terrorizmus gyanújával elfogott, majd elengedett személyek beszámolóit tekintettek át.

"Most már világos - jóllehet még mindig messze állunk a teljes igazság kiderítésétől -, hogy számos európai ország hatóságai aktívan együttműködtek a CIA-val ezekben a törvénytelen tevékenységekben... Más államok pedig szándékosan nem vettek róla tudomást, vagy nem akartak tudni róla" - állapítja meg a jelentés.

Börtönök a lengyeleknél és a románoknál

A dokumentum szerint Spanyolország, Törökország, Németország és Ciprus helyszíneket biztosított a fogolyátadási tevékenységhez, míg Görögország és Nagy-Britannia megállási helyeket a gépeknek. Olaszország, Svédország, Macedónia, illetve Bosznia pedig beleegyezett, hogy területükről terrorista tevékenységgel gyanúsított személyeket raboljanak el az amerikaiak. A legsúlyosabb vádak Lengyelországot és Romániát érték, mivel az uniós jelentés szerint elegendő bizonyíték gyűlt össze, hogy megállapítsák, itt titkos börtönöket állítottak fel az amerikai hírszerzők.

Románia szerdán visszautasította a jelentésben foglaltakat. A jelentésben csak gyanúról van szó, Dick Marty nem szolgál bizonyítékokkal arról, hogy lettek volna ilyen fogházak Romániában - közölte Norica Nicolai, a CIA-gépek ügyét kivizsgáló román parlamenti bizottság elnöke.

"Szándékos vagy rettenetesen hanyag együttműködés"

A svájci vizsgáló szerint a titkos járatokért és a börtönökért az USA-nak kell viselnie ugyan a felelősséget, azonban fontos, hogy ezt csak "európai partnereik szándékos vagy rettenetesen hanyag együttműködésének" köszönhetően tehették meg. Az amerikai fogolyátadó járatok "pókhálója" egy olyan "teljesen idegen" felfogáson alapul, amely sérti az emberi jogokat - közölte Dick Marty.

A CIA titkos rabszállítási praktikáiról szóló hírek tavaly novemberben röppentek fel, amikor a Washington Post amerikai lap európai, afganisztáni és thaiföldi titkos börtönökről írt. A feltételezések szerint több mint 100 embert küldtek ilyen helyekre. A szigorúan titkos tevékenység során az amerikai hírszerzés olyan országokba vitte kihallgatásra gyanúsítottjait, ahol azoknak nem kellett jogi képviseletet biztosítani és nem voltak érvényesek az őket megillető, az amerikai törvényekben biztosított jogok. Az amerikai kormányzat nem cáfolta, hogy kihallgatásra átszállítottak más országokba rabokat, de tagadja azokat az álítésokat, miszerint kínozták volna őket. Az EU korábban büntetést helyezett kilátásba azon tagországai és tagjelöltjei számára, melyekről bebizonyosodik, hogy közreműködtek a CIA-val.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK