A francia államnak és a francia államvasutaknak (SNCF) kárpótlást kell fizetnie, amiért a II. világháborúban zsidókat deportáltak - áll egy toulouse-i bíróság ítéletében. Az SNCF nem fogadja el a határozatot, s jogi képviselőjük bejelentette: fellebbeznek az ügyben.

Alain Lipietz, az Európa Parlament tagja, valamint nővére, Helene egy toulouse-i bíróságon beperelte a francia államot, valamint a francia államvasutakat, amiért apjukat, több rokonukkal együtt a Párizs közel darcyi gyűjtőtáborba deportálták. A Toulouse-ban és a környékén élő zsidókat 1944-ben kezdték Darcyba szállítani. E táborból legkevesebb 75 ezer francia zsidót irányítottak át különböző német haláltáborokba.

Az ügy kapcsán a toulouse-i bíróság a francia államot és a vasúttársaságot vétkesnek találta emberiség ellen elkövetett bűntett vádjában, s 60 ezer eurós (közel 16 millió forintos) kárpótlás fizetésére kötelezte őket.

Többen mérföldkőnek és precedens értékűnek tartják az ítéletet, mely ellen az SNCF fellebbezni kíván. Yves Baudelot, a francia vasúttársaság jogi képviselője értetlenségének adott hangot, hiszen korábbi esetekben a bíróságok rendszerint felmentették az SNCF-et, mivel az német ellenőrzés alatt állt. Baudelot szerint az államvasútnak nem volt más választása, mint teljesíteni a németek parancsait, mert levélben megüzenték nekik: parancsmegtagadás esetén agyonlövik őket.