Saját bevallása szerint Göncz Kinga maga is meglepődött, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérte külügyminiszternek. Göncz semmilyen diplomáciai tapasztalattal nem rendelkezik, és eddigi nyilvános szereplései is azt mutatják, hogy az általánosságokon kívül nem mozog otthonosan a diplomácia világában. Csaba László egyetemi tanár szerint a magyar külpolitka nem áll a kor színvonalán, Göncz várható teljesítményét pedig még a koalíciós partner SZDSZ is bizonytalanul értékelte. A tapasztalatlan Göncz kinevezésével ugyanakkor erősödhet az utóbbi évek gyakorlata, amikor a diplomácia a kormányfő magánszámává vált.

"Nem gondolom, hogy nagy változás kell, európai politikánk, a Balkánra vonatkozó, az Oroszországgal kapcsolatos vagy a távolabbi térségeket, így Amerikát célzó politikánk is gyakorlatilag továbbvihető" - jelentette ki múlt pénteken Göncz Kinga korábbi esélyegyenlőségi miniszter, akit Gyurcsány Ferenc kormányfő a külügyek irányítására kért fel az új kabinetben. Göncz jelölése meglepetés, a döntést az utolsó pillanatig halogatta Gyurcsány.

A jelek szerint Göncz felkéréséről a koalíciós partner sem tudott, legalábbis erről árulkodik Kuncze Gábor SZDSZ-elnök nyilatkozata, aki úgy fogalmazott: "a külügyi területen nincs nagy gyakorlata, ezért azt, hogy külügyminiszterként hogy fog működni, a jövő dönti el". Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy "olyanvalaki került kormányzati pozícióba, akinek a gondolkodásmódja ... számunkra elfogadható".

Göncz az új kormány kakukktojása, saját bevallása szerint még maga is meglepődött a felkérésen. A következő négy év külpolitikájának bizonytalanságát pedig csak még tovább növeli a kormányprogram, amely szintén nem ad túl sok támpontot. A program szerint a szomszédos országok, az Európai Unió tagállamai, az Egyesült Államok, a NATO-szövetségesek és Ázsia gyorsan fejlődő államai által meghatározott rendszerben kell megtalálni az érdekérvényesítés útját. Ennek módjáról azonban csak általánosságban fogalmaz a program, így ez sem ad túl sok támpontot ahhoz, hogy milyen lesz a következő négy év magyar diplomáciája. Az elmúlt ciklus tapasztalatai alapján azonban nem lesz könnyű dolga Göncznek.