Megvásárolta egy üzletemberrel a Novaja Gazeta című orosz ellenzéki újság részvényeinek 49 százalékát Mihail Gorbacsov, az egykori Szovjetunió első és egyben utolsó elnöke.

Gorbacsov szerdán jelentette be, hogy Alekszandr Lebegyev üzletember-képviselővel együtt vették meg a hetente kétszer megjelenő és nagyon népszerűnek tartott újság részvényeinek majdnem a felét. A volt szovjet elnök egyben úgy vélekedett, hogy Oroszországban sajtószabadság van.

A részvények 51 százaléka, vagyis többsége továbbra is a szerkesztőség tulajdonában marad. Gorbacsov szerint így a Novaja Gazeta megtartja kreatív jellegét, és továbbra sem feledkezik meg a vélemények sokféleségéről. Hangoztatta azt is: társával nem óhajtja a lapot saját igényeihez, nézeteihez igazítani. Dmitrij Muratov, a lap főszerkesztője ugyancsak úgy vélte, hogy Gorbacsovnak, aki a még a szovjet időben a sajtószabadság megteremtésének az élharcososa volt és a korrupció kérlelhetetlen ellenségének számító Lebegyevnek beszállása az újság tulajdonlásába nem csorbít a szerkesztőség függetlenségének a mivoltán.

A Novaja Gazeta egyebek között a korrupciós ügyek felgöngyölítésével és a csecsenföldi eseményekkel kapcsolatos írásaival vált közkedvelté. Gorbacsov szerint a lapot szeretnék hetente háromszor, majd napilapként megjelentetni, 2007-től pedig új, nagyobb formátumban kiadni.