Kaszás parasztok hatoltak be a brazil parlamentbe

2006.06.07. 17:05

Kaszával és botokkal felfegyverkezett parasztok hatoltak be szerdán a brazil parlament épületébe. Az elégedetlenkedők azt követelték, a kormány hajtson végre nagyszabású földosztást.

Mintegy hétszáz föld nélküli paraszt behatolt szerdán a brazil parlament épületébe, hogy nyomatékot adjon földreform-követelésének. Huszonhat ember megsérült a parlament őrei és a kövekkel, botokkal, kaszákkal felfegyverzett parasztok összecsapásában. A támadók, akik között számos nő és gyerek is volt, egészen az ülésteremig eljutottak első rohamukkal, a parlamenti őrség azonban haram kiszorította őket az épületből.

A tüntetők többsége tagja a Mozgalom a Földtelen Parasztok Felszabadításáért (MLST) szervezetnek. A rendőrség őrizetbe vette az MLST vezetőjét, Bruno Maranhaót, és lefogott további 400 személyt is az akció részvevői közül. A kormány elítélte, "vandalizmusnak" nevezte az MLST szerdai akcióját.

A nincstelen parasztok a nagy földbirtokok kisajátítását követelik, hogy az így nyert földalapból földosztást lehessen végrehajtani. A földtelen és törpebirtokos parasztok elégedetlenek Luiz Inacio Lula da Silva baloldali elnökkel, mert elnökválasztási ígéretei ellenére alig tett eddig valamit az agrárreform végrehajtásáért. A brazil elnök korábban évtizedeken át szoros szövetségese volt a földtelenek mozgalmának, a földtelen parasztok ezért is állnak értetlenül az agrárreform hosszas halogatása előtt.

A Mozgalom a Földtelen Parasztok Felszabadításáért 1997-ben alakult. Brazília 27 szövetségi államából négyben vannak helyi szervezetei. Az MLST 2005 áprilisában hajtotta végre első akcióját, akkor a pénzügyminisztérium épületét szállták meg hívei. Brazíliában a falusi lakosság húsz százaléka mondhatja magáénak a művelhető földterületek 90 százalékát. Az agrárnépesség legszegényebb negyven százaléka a művelhető földterület csupán egy százalékát birtokolja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK