Negyvenegyen haltak meg merényletekben Bagdadban

2006.06.08. 21:14

Negyvenegyen életüket vesztették és több mint százan megsebesültek csütörtökön öt robbantásban, Bagdadban - közölték iraki biztonsági források.

A rendőrség közlése szerint először egy házi készítésű pokolgép lépett működésbe az iraki főváros keleti részén. A merénylet egy rendőrjárőr ellen irányult és két rendőr, valamint négy civil életét oltotta ki. A detonáció 11 másik személyt, köztük három rendőrt sebesített meg.

Ugyanebben a negyedben, egy zsúfolt piacterén, egy órával később egy másik pokolgépes merényletet is végrehajtottak. Ebben a támadásban tizenhárom ember vesztette életét, 28-an pedig megsebesültek. Az első beszámolók szerint ennek a robbantásnak is egy rendőrjárőr volt a célpontja. A piac számos árusítóstandja megrongálódott.

A harmadik robbantást kora este hajtották végre, ugyancsak egy piacon a főváros északi részén fekvő, síiták lakta Kazimíja negyedben. A gépkocsiba rejtett pokolgép hét ember életét oltotta ki és huszonhatot megsebesített.

Két órával később, helyi idő szerint este nyolc óra tájban, újabb autóbomba lépett működésbe egy piac közelében, ezúttal a Bagdad délkeleti részén elterülő al-Amín negyedben. A merényletben öten haltak meg és tizenhárman megsebesültek.

Alig egy óra múlva egy parkoló autóba rejtett pokolgép robbant fel a keleti as-Saab negyedben, ahol vegyesen laknak szunniták és síiták. A szintén piacon végrehajtott merényletben legkevesebb tízen meghaltak és negyvenketten megsebesültek.

A támadássorozatot azt követően hajtották végre, hogy az iraki hatóságok bejelentették Abu Muszab az-Zarkávinak, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki vezérének a halálát.