Nem mond le Hadísza miatt Hagee tábornok

2006.06.08. 1:44

Mélyen nyugtalanítják az amerikai tengerészgyalogság parancsnokát azok az állítások, hogy az iraki Hadíszában amerikai tengerészgyalogosok iraki civileket mészároltak le; Michael Hagee tábornok mindazonáltal nem mond le posztjáról.

Washingtonban csütörtökön tartott sajtóértekezletén a tábornok leszögezte, hogy parancsnokként vállalja a felelősséget tengerészgyalogsági erők megszervezéséért, kiképzéséért és felszereléséért, de nem mond le. Méltatta a tengerészgyalogság érdemeit és értékeit, mondván az a világ legelitebb katonai szervezete, alapértéke a becsület, a bátorság és az elkötelezettség, de kitérően válaszolt azokra a kérdésekre, amelyek a hadíszai mészárlást, illetve egy másik hasonló esetet firtattak.

A gyanú szerint tengerészgyalogosok tavaly novemberben Hadíszában halomra öltek huszonnégy iraki polgári személyt, köztük nőket és gyermekeket, idén áprilisban pedig Hamdaníja településen egy szellemileg visszamaradott iraki civilt lőttek agyon minden ok nélkül, majd megpróbálták eltussolni mindkét ügyet.

Hagee tábornok közölte, hogy a tengerészgyalogság komolyan veszi mindkét ügyet, és ha a vizsgálatok során fény derül ki bárki bűnösségére, rangfokozattól és pozíciótól függetlenül felelősségre vonják. Hangsúlyozta azonban, hogy a vizsgálatok eredményét meg kell várni.

A tengerészgyalogság több mint húszezer katonája teljesít szolgálatot Irakban, a lázadók egyik fellegváraként számon tartott nyugati al-Anbár tartományban. A tábornok nemrégiben tett látogatást Irakban, ahol arra buzdította alárendeltjeit, hogy csak indokolt esetben használjanak fegyvert, a fenyegetettséggel arányos mértékben és a törvényekkel összhangban. Egyúttal elrendelte, hogy minden katona vegyen részt új kiképzésben, amelyen a harci küldetésben követendő jogi, erkölcsi és etikai alapszabályokat ismétlik át.

A hadíszai ügy eltussolása miatt kirobbant botrány nyomán a Pentagon két vizsgálatot is indított, ezek közül az egyik a tények pontos kiderítésén fáradozik, a másik politikailag sokkal kényesebb kérdést, a felső vezetés irányítását elemzi. John Warner, a szenátus katonai bizottságának republikánus párti elnöke kedden nyílt levélben fordult Donald Rumsfeld védelmi miniszterhez, és azt kérte, hogy a Pentagon haladéktalanul hozza nyilvánosságra a vizsgálatok végkövetkeztetéseit és ajánlásait. A szenátus és a képviselőház katonai bizottsága egyaránt azt tervezi, hogy a lehető leghamarabb meghallgatást tart az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK