Még élt Abu Musza az-Zarkávi, az al-Kaida iraki vezetője, mikor az amerikai katonák az ellene irányzott bombatámadás helyszínére érkeztek. A jordániai militáns vezér megpróbálta magát elvonszolni a hordágyról, de sérülései olyan súlyosak voltak, hogy nem sokkal később meghalt.

Abu Musza az-Zarkávi a hordágyon feküdt, mikor az amerikai egységek annak a bagdadi háznak a romjaihoz értek, ahol az iraki lázadók egyik vezéralakjának tartott militáns bujkált. Mindezt egy sajtótájékoztatón jelentette be William Caldwell dandártábornok, az Egyesült Államok hadseregének bagdadi szóvivője. Zarkávi rejtekhelyét egy amerikai F-16-os vadászgép rombolta le két 250 kg-os bombát dobva a házra.

Iraki rendőrök érkeztek először az akció helyszínére, és ők fektették egy kerekes hordágyra az al-Kaida iraki szárnyának első emberét. Zarkávi még akkor is életben volt, amikor az amerikai egységek megérkeztek. A jordániai születésű militáns vezető megpróbált megfordulni és lemászni, de visszanyomták a hordágyra. Zarkávi állítólag még érthetetlenül mormogott valamit, és nemsokára belehalt sérüléseibe.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió eközben újabb al-Kaida videoüzenetet mutatott be. A felvételen Ajman az-Zavahíri, a szervezet második számú vezetője beszél. Oszama bin Laden helyettese főként a palesztin, szudáni és egyiptomi ügyekre fókuszál, s imádkozik Abu Musza az-Zarkáviért is. Szakértők úgy gondolják, a felvétel korábban készülhetett, mert nem említi Zarkávi halálát.