Kudarcba fulladt a Srí Lanka-i kormány és a tamil lázadók Norvégiába tervezett egyeztetése. A norvég közvetítők szerint a békefolyamat a legmélyebb válságba jutott azóta, hogy 2002-ben tűzszüneti egyezményt kötöttek.

Csütörtökön és pénteken Oslóban akarták tárgyalóasztalhoz ültetni a norvég közvetítők a a Srí Lanka-i kormány és a tamil lázadók küldöttségét, hogy szemtől szemben megvitassák a tűzszünetet ellenőrző nemzetközi megfigyelő csoport biztonságával összefüggő kérdéseket. Az uniós tagállam Svédország, Dánia, Finnország, valamint Norvégia és Izland által küldött 57 tagú csoport biztonságának megerősítésére azért van szükség, mert a fegyvertelen megfigyelők többször is a kormányerők és a lázadók kereszttüzébe kerültek.

A megbeszélések előtt Sz.P. Tamilszelvan, Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szeparatista fegyveres szervezet politikai vezetője meglepetésre közölte, hogy nem hajlandóak közvetlenül tárgyalni a kormány küldöttségével, mert az túl alacsony szintű, és nincs döntéshozási jogosultsága. A delegációk ezért külön-külön ültek össze közvetítőkkel. A tárgyalások megmentésére kicsi az esély, mert az öttagú kormányküldöttség már pénteken el akar utazni. A norvégok az LTTE küldöttségét tette felelőssé a kudarcért

A tamil lázadók követelték azt is, hogy a nemzetközi megfigyelő csoport tagjai közül távozzanak az uniós államok delegáltjai. Tamilszelvan szerint az Európai Unió polgárait nem tudják a továbbiakban semlegesnek tekinteni. Az Európai Unió ugyanis május 31-én a terrorszervezetek listájára tette a szervezetet.

Erik Solheim norvég fejlesztési miniszter felszólította a tamil lázadókat, hogy vizsgálják felül álláspontjukat, mivel hónapokat vehet igénybe, hogy pótolják az uniós tagállamok 37 megfigyelőjét. Jelezte, hogy Norvégia nem tudja vállalni az Ulf Henricsson svéd tábornok által vezetett csoport feltöltését, ha kiesnek a dán, svéd és finn megfigyelők.

A norvég kormány pénteken közleményben tudatta a szembenálló felekkel: felülvizsgálja eddigi közvetítői szerepét. Ennek érdekében Oslo mindkét félnek öt-öt kérdést küldött el a további lépések ügyében, és a további szerepvállalást a válaszoktól teszi függővé.

A tamil lázadók és a colombói kormány képviselői először folytattak volna közvetlen megbeszélést a hivatalos béketárgyalások februári genfi fordulója óta. Az áprilisra tervezett egyeztetést elhalasztották a kiújult erőszak miatt. A lázadók pénteken újabb támadást hajtottak végre a Srí Lanka észak-nyugati részén fekvő Mannar katonai tábor ellen. A tüzérségi összecsapásban két katona megsebesült.

A tamil lázadószervezet 1983-ban indított fegyveres harcot azzal a céllal, hogy önálló tamil államot teremtsen Srí Lanka északkeleti részén. A polgárháborúban hozzávetőleg 65 ezer ember veszítette életét a 2002-es tűzszünet megkötéséig. Csak az idei év eleje óta több mint ötszáz ember vesztette életét erőszakos akciókban.