Szabadon engedték hat túszukat a nigériai lázadók csütörtökön, teljesítve ezáltal egyik bebörtönzött vezetőjük kérését.

Az öt dél-koreai és egy nigériai munkást Port Hartcourtból hurcolták el szerdán a nigériai Mozgalom a Niger-delta Jogi Egyenlőségéért (MEND) lázadószervezet tagjai. (Az öt dél-koreai közül három a Daewoo konszern, kettő pedig a Korea Gas gázipari vállalat alkalmazottja, és Shell brit-holland társaság egyik fúrótornyán dolgoztak.) A lázadók a túszokért cserébe egyik, tavaly bebörtönzött vezetőjük szabadon bocsátását követelték, ám ő arra szólította fel híveit, hogy engedjék el az elrabolt munkásokat.

A MEND, amely támadások és emberrablások sorozatát követte el az év eleje óta, nagyobb részesedést követel a kőolajban gazdag Niger-delta döntő többségben szegénységben élő lakosságának a természeti kincs bevételéből. A hónapokkal ezelőtt az ismeretlenségből felbukkant MEND támadásainak hatására több mint 20 százalékkal esett vissza Nigériának - Afrika legnagyobb kőolajtermelő országának, a világ nyolcadik legnagyobb kőolajexportőrének - a nyersolajkivitele. Az afrikai ország az Egyesült Államok ötödik legnagyobb kőolajszállítója, és napi átlagban 2,5 millió hordó olajat exportál.

A lázadószervezet szerdán ismét arra figyelmeztetett, hogy a következő hetekben támadásokat intéz az olajipar kulcsfontosságú létesítményei ellen. Felszólította az olajvállalatokat, hogy hagyják el a Niger deltáját mindaddig, amíg ezt megtehetik. Csütörtökön sürgette a dél-koreai vállalatokat is, hogy távozzanak Nigériából, különben a jövőben "még drasztikusabb akciókkal szembesülnek".

Múlt pénteken ismeretlen fegyveresek, állást és pénzt követelve, nyolc külföldi olajipari munkást raboltak el a nigériai part menti vizeken működő tengeri olajfúrótornyok egyikéről. A túszokat vasárnapra már szabadon engedték.