Vádemelés nélkül szabadon engedték péntek este azt a két gyanúsítottat, akiket a Scotland Yard éppen egy héttel korábban, a tavaly nyári londoni merényletsorozat óta nem látott méretű rajtaütés során vett őrizetbe Kelet-Londonban, olyan titkosszolgálati értesülés alapján, hogy vegyi töltetű pokolgépet készültek felrobbantani.

A Scotland Yard és a biztonsági szolgálatok csaknem 300 embere rohamozta meg múlt pénteken a gyanúsítottak házát a kelet-londoni Forest Gate kerületben. Az akcióban egy 23 éves személyt egyelőre nem teljesen tisztázott körülmények között lövés ért, de sérülése nem volt életveszélyes.

A rendkívüli feltűnést keltő rajtaütés után a Scotland Yard közölte: "részletes hírszerzési értesülése" volt arról, hogy a megrohamozott házban vegyi robbanószer van. Ezt azonban azóta sem találták meg, és - miután a rendőrség közölte, hogy a ház átkutatása "befejeződött" - egyheti fogva tartás után, péntek este szabadon engedték a két gyanúsítottat, Mohammed Abdul Kahart és Abdul Koyairt.

A Scotland Yard nem ismerte el egyértelműen, hogy a rajtaütéshez vezető hírszerzési értesülés hibás volt; a rendőrségi közlemény szerint az értesülés "feldolgozása" még folyamatban van. A közlemény ugyanakkor elismerte, hogy az akció "kényelmetlenséget" okozott a ház lakóinak, és Scotland Yard ígéretet tett az ingatlanban okozott károk kijavítására. A ház elé, amelyet egy népes bangladesi család lakik, a rajtaütés után egy hatalmas sátrat emeltek, majd az épületet teljesen körbe is állványozták a kutatás idejére.

Múlt hétvégi brit sajtóértesülések szerint a belső elhárítás (MI5) informátora azt közölte a szolgálattal, hogy a házban látta az elkészült, vegyi töltetű pokolgépet. A gyanított vegyi töltet az értesülés szerint ciánt vagy szerint tartalmazott volna; ez utóbbi idegmérget használták a tokiói metróban 1995-ben elkövetett terrortámadás végrehajtói, 12 embert megölve és több mint ötezret megsebesítve.

A kínos ügyben péntek este megszólalt a Downing Street is; Tony Blair kormányfő hivatalának szóvivője közölte, hogy a miniszterelnök változatlanul teljes mértékben támogatja a rendőrség terrorellenes fellépéseit.