Egyesek az erőszak hirtelen fellángolásától, mások szervezettebb iraki ellenállástól óvnak Abu Múszab az-Zarkávi halálát követően. Az amerikai védelmi miniszter ezeket a félelmeket "nagy marhaságnak" nevezte. Az iraki ellenállás vezérét szerdán ölték meg az amerikaiak - két bombát is dobtak rá. Hívei csütörtökön már négy autóbombás merényletet követtek el. A hatóságok pénteken autós kijárási tilalommal igyekeznek elejét venni az öldöklésnek.

Sokan attól tartanak, hogy Abu Múszab az-Zarkávi halála csak felkorbácsolja az iraki ellenállók harci kedvét. Elemzők szerint az al-Kaida iraki vezérének tartott, az USA által az utóbbi években legkeresettebb iraki terrorista megölésével nem fejeződnek be automatikusan a támadások, sőt számuk hirtelen megugrására lehet számítani a bosszúszomjas hívek részéről. Csütörtökön például négy autóbombát is robbantottak Bagdad síiták lakta részeiben, összesen 35 ember halt meg. A hatóságok ezért autós kijárási tilalmat vezettek be pénteken napközben. Az erőszak várható növekvő intenzitására utal, hogy egy iszlamista honlapon megjelent egy, az al-Kaidának tulajdonított üzenet is, amely szerint: "Vezetőink halála... csak eltökéltebbé tesz bennünket, hogy folytassuk a szent háborút."

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter "nagy marhaságnak" nevezte azokat a félelmeket, hogy Zarkávi megölése közvetlenül több támadáshoz vezetne. "Ezeket a dolgokat jó előre meg kell tervezni... Lehet hogy fellángol (az erőszak), de azt hiszem, ezt ehhez kötni meglepő lenne."

A BBC elemzője szerint ugyanakkor Zarkávi halála nemcsak az amerikaiaknak és az iraki kormányzatnak jön jól, de nem feltétlenül jelent rosszat a fegyveres iraki ellenállásnak sem. A jordániai születésű vezért ugyanis egyre több kritika érte saját szervezetén belül is brutális módszerei, illetve amiatt, hogy tiszta szívből gyűlölte a síitákat, és gyakran civilek ellen indított véres támadásokat. Az iszlamista mozgalmon belül sokan ezt már károsnak ítélték ügyükre nézve - állítja az elemző a szélsőséges honlapokon folytatott viták alapján. Erre utal az is, hogy az amerikaiak szerint Zarkávi becserkészéséhez vezető ellenállóktól is kaptak füleseket. Halálával a biztonsági erők ellen tömörülhetnek új egységfrontba a szélsőségesek, szervezettebb és hatékonyabb lázadást jósol a BBC-s elemző.

Két bomba a biztonság kedvéért

Zarkávi hollétét az amerikai hadsereg szerint titkosszolgálati jelentések és szervezetének magas rangú tisztviselőitől kapott információk alapján azonosították be. A házhoz közvetlenül Zarkávi szellemi vezetője, Abd-ur-Rahman útján jutottak el amerikaiak, aki a kapott információk szerint szerdán estefelé személyes találkozóra igyekezett a terrorvezérhez. A helyszín fölé - egy, az iraki fővárostól északra fekvő Bákuba közelében lévő házhoz - két F-16-os vadászgépet irányítottak. Az amerikaiak nem bízták a véletlenre: az egyik gépről két darab 500 fontos (230 kilogrammos) irányított bombát dobtak a házra. A CNN jelentése szerint azért kettőt, hogy biztosan meghaljon mindenki a vasbetonnal megerősített menedékhelyen.

Ez sikerült is, a jelentések szerint összesen hat ember vesztette életét az akcióban, Zarkávin kívül (akinek holttestét a romok között találták meg, és ujjlenyomata, arca, illetve ismert hegei alapján azonosítottak) meghalt többek között a sejk, illetve egy asszony és egy gyermek is - feltehetően családtagok. Az akciót követően összesen 17 helyszínen tartottak rajtaütést az amerikaiak a térségben, egy katonai szóvivő szerint ezeken a helyeken új információk egész "kincstárához" jutottak.

Omar molla, az afganisztáni tálibok vallási-politikai vezetője szerint Abu Muszab az-Zarkávi halála nem gyengíti az iraki ellenállást, mert "bármelyik fiatalból válhat Zarkávi". Omar molla nyilatkozatát a tálibok szóvivője tette közzé pénteken. "Zarkávi elérte célját, tömeges ellenállást akart létrehozni az amerikaiak ellen, és ez sikerült neki. Ma, ha Zarkávi nincs is már ott, több ezer fiatalt hagyott maga után, akik még jobban erősítik az ellenállást" - áll az illegalitásban élő molla üzenetében, amelyet ugyanakkor nem sikerült független forrásból hitelesíteni.