Autótilalommal próbálják meg az iraki hatóságok megakadályozni, hogy merényleteket kövessenek el a csütörtökön megölt Abu Muszab az-Zarkávi bosszúszomjas hívei. Vezérük halálhíre után csütörtökön négy autóbombát is robbantottak, 35 ember meghalt.

Gépkocsi-tilalmat rendeltek el az iraki hatóságok pénteken helyi idő szerint 11 és 17 óra közötti időszakra Bagdadban és Baakúbában. Ezzel próbálják megakadályozni az újabb megtorló merényleteket Abu Muszab az-Zarkávinak, az iraki al-Kaida vezérének halála után.

Az iraki állami televízió szerint a döntést azt követően hozták, hogy csütörtökön, Zarkávi halálhírének bejelentése után négy, gépkocsiba rejtett pokolgéppet is felrobbantottak. A merényletekben összesen 35-en haltak meg az iraki főváros zömmel síiták lakta kerületeiben.

Irakban 11 és 17 óra között mennek a legtöbben a mecsetekbe a hagyományos pénteki iszlám imára és a hatóságok azt remélik, hogy az intézkedésnek köszönhetően minél kevesebben teljesítik vallási kötelességüket.

Zarkávit Núri al-Máliki iraki kormányfő bejelentése szerint szerdán ölték meg az amerikai és az iraki hadsereg közös akciója során Baakúba közelében egy légitámadásban.