Kiírták a népszavazást a palesztin államról

2006.06.10. 19:13

Július 26-ára írta ki az önálló palesztin állam kérdéséről tartott népszavazást a palesztin elnök, a Hamász azonban elutasítja a referendumot és bejelentette, hogy ezt minden jogi eszközzel megpróbálja megakadályozni. Az Izrael mellett felállítandó állam ugyanis közvetve azt jelentené, hogy elismerik a zsidó államot.

Kiírta a népszavazást az önálló palesztin államról Mahmúd Abbász palesztin elnök: a referendumra július 26-án kerülne sor. Az Izrael mellett felállítandó önálló palesztin államról tartott népszavazás egyben Izrael közvetett elismerését jelentené, a szombaton kihirdetett időpontot a Hamász ezért nyomban elutasította.

"Mint a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának elnöke, úgy döntöttem, hogy alkotmányos jogomat és kötelességemet gyakorolva népszavazást hirdetek a nemzeti megegyezési dokumentumról" - olvasható a palesztin elnök rendeletében.

Nem sokkal később a Hamász-kormány szóvivője "a kormány elleni államcsíny meghirdetésének" minősítette a népszavazás kiírását. A Hamász "minden jogi eszközzel" igyekszik megakadályozni a népszavazás megtartását - tette hozzá Musír al-Maszri. A Hamász azzal vádolja Abbászt, hogy a megegyezési tervről rendezendő népszavazással az általuk vezetett kormány bukását készíti elő. A Hamász-kormány ráadásul nyugati pénzügyi embargóval és a növekvő belső zűrzavarral küzd.

A referendumon a szavazóknak a következő kérdésre kell válaszolniuk: "Egyetért-e ön a nemzeti megegyezési dokumentummal, a rabok dokumentumával?" Az izraeli börtönökben raboskodó palesztinok által kidolgozott terv ugyanis a teljes Gázai övezetre és Ciszjordániára kiterjedő önálló palesztin állam létrehozását irányozza elő Izrael szomszédságában, Jeruzsálem fővárossal. Felmérések szerint a palesztinok többsége támogatja a tervet, Izrael viszont elveti azt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK