Mélységes aggodalmának adott hangot George Bush elnök a guantánamói amerikai fogolytáborban történtek miatt - közölte Washingtonban a Fehér Ház szóvivője.

Tony Snow elmondta: a Camp Davidben tartózkodó elnököt Condoleezza Rice külügyminiszter tájékoztatta arról, hogy a börtönben öngyilkos lett három fogoly. Értesülések szerint a két szaúdi és egy jemeni rab feltehetően közös megegyezés alapján, a fogva tartás ellen tiltakozva vetett véget életének, egyelőre nem világos, hogy mikor. A történtekről először az amerikai kormányzat egy magas rangú tisztségviselője, illetve Miamiban az amerikai déli parancsnokság számolt be szombaton délután.

A szóvivő azt is közölte, hogy vezető amerikai kormányzati tisztségviselők egy sor telefonbeszélgetést bonyolítottak le az Egyesült Államok szövetségeseivel, tájékoztatva őket a guantánamói öngyilkosságokról. Ismeretes, hogy Washington európai szövetségeseinek túlnyomó többsége több ízben szót emelt a guantánamói törvénytelenségek miatt, s sürgette a börtöntábor haladéktalan bezárását.

Legutóbb Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök bírálta Wahingtonban a foglyokkal szemben tanúsított amerikai hatósági magatartást, s felszólított a börtön bezárására. Válaszában Bush először utalt arra: kormánya szeretné, ha a tábor -  mint fogalmazott - mielőbb üres lenne, s a legfelsőbb bíróságot hibáztatta a bírósági tárgyalások elmaradásáért.

Mindenesetre órákkal a történtek nyilvánosságra kerülése után több jel utal arra, hogy az amerikai kormányzatot rendkívül kínosan érinti az ügy. Ugyanakkor a börtöntábor  parancsnoka, Harry Harris tengernagy az öngyilkosságot elkövetett foglyokat igyekezett hibáztatni, azt hangoztatva, hogy tettüket nem az elkeseredés, hanem az Egyesült Államok elleni "aszimmetrikus hadüzenet" motiválta.

Ezzel szemben az amerikai déli parancsnokság vezetője egy sajtóértekezleten azt hangoztatta: a három halottat "a legnagyobb tisztelettel" kezelik. Ennek kapcsán John Craddock utalt arra: kikérik a muzulmán kultúra egyik szakértőjének tanácsait annak biztosítása céljából, hogy a foglyok holttestével a vallási hagyományoknak megfelelően járjanak el.
 
Értesülések szerint az amerikai külügyminisztérium kapcsolatba lépett a két érintett ország, azaz Szaúd-Arábia és Jemen külügyminisztériumával, tájékoztatva a két fővárost arról, hogy az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak a történtek tisztázására.

Ugyancsak kiszivárgott, hogy a három öngyilkosságra a börtöntábor legszigorúbban őrzött részében került sor. Szakértők ezzel összefüggésben meglepetésüknek adtak hangot annak kapcsán: miként fordulhatott elő, hogy ilyen körülmények között az a három fogoly észrevétlenül felakaszthatta magát. Erre vonatkozóan a déli parancsnokság vezetője nem szolgált válasszal, csupán arra utalt: intézkedések történtek további öngyilkosságok megakadályozására.

Az Egyesült Államok körülbelül 460 terroristagyanús személyt tart fogva a Kuba szigetén lévő létesítményben. A múlt hónapban heves összecsapások voltak a foglyok és őrök között, s hetekkel ezelőtt számos rab kezdett éhségsztrájkot a törvénytelen fogva tartás ellen tiltakozva.