Hágába érkezett a szerb háborús bűnös

2006.06.11. 8:11

Megérkezett Hágába szombaton este Dragan Zelenovic egykori boszniai szerb rendőrparancsnok, akit háborús bűncselekmények elkövetésének vádjával a Nemzetközi Törvényszék azonnal őrizetbe vett.

"Csaknem tíz évig tartó menekülés után Zelenovic a Nemzetközi Törvényszék őrizetében van" - közölte az NT szóvivője. Értesülések szerint a boszniai szerb háborús bűnös ügyének bírósági tárgyalása egy héten belül megkezdődik.

Bosznia pénteken döntött úgy, hogy kiadja az NT-nek Dragan Zelenovicot, akit oroszországi elfogása nyomán Moszkva hazatoloncolt a balkáni országba.

A most 45 éves Zelenovicot, a kelet-boszniai Foca város katonai rendőrségének egykori parancsnokhelyettesét az NT emberiesség elleni bűncselekményekkel - kínzás és nemi erőszak elkövetésével - vádolja. Tavaly augusztus végén a nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban tartóztatták le, ahol évek óta élt Petrovic álnéven, s az építőiparban dolgozott.

Carla Del Ponte, az NT főügyésze a hét közepén ismételten bírálta Moszkvát, amiért késlekedett Zelenovic kiadásával, és amiért nem működik együtt egy másik szerb rendőrtábornok, Vlastimir Djordjic letartóztatásában, aki az NT szerint ugyancsak Oroszországban tartózkodhat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK