Az EU engedélyezte a kongói békefenntartó akciót

2006.06.12. 19:53

Az EU-tagállamok külügyminiszterei hétfői luxembourg-i ülésükön engedélyezték az EU új katonai akciójának, a kongói békefenntartó missziónak a beindítását.

Ezzel megkezdődhet a több mint másfél ezer fős alakulat telepítése. Az EU-erőt az afrikai országban állomásozó ENSZ-békefenntartók megerősítésére küldik a térségbe, hogy segítséget nyújtson, ha egyes erők megpróbálnák megzavarni a július-augusztusra tervezett parlamenti és elnökválasztás megtartását. Ez lesz az első, igazán demokratikus (vagy legalábbis annak szánt) választás az afrikai ország elmúlt negyven évében. A voksolást a véres polgárháború, majd az azt követő átmeneti időszak lezárásának szánják.

Az EU-alakulatnak csak egy részét telepítik a Kongói Demokratikus Köztársaságba, a többiek (mintegy 1100 ember) Gabonban állomásoznak majd, készen arra, hogy szükség esetén 24 órán belül beavatkozhassanak. Az egész akciót a németek irányítják. A berlini kormány védelmi minisztere a döntés után bejelentette: július 10-én elindul a német csapatok első része. Németország mintegy 800 fővel vesz részt a hadműveletben. Emellett még a franciák adnak jelentősebb erőket az akcióhoz, s a kongói fővárosba, Kinshasába küldött alakulatok (400-450 fő) is francia parancsnokság alatt állnak majd.

Az EU immár másodszor hajt végre katonai akciót Afrikában. Az első, a 2003-as Artemis-hadművelet színhelye szintén a Kongói Demokratikus Köztársaság volt, annak egyik vidéki tartománya, ahol az EU-erők beavatkozása akadályozta meg a polgárháborús öldöklés folytatását. Az EU akkor néhány hét után átadta a békefenntartást az időközben odaérkezett ENSZ-erőknek, s kivonta katonáit a térségből. Brüsszel ezúttal is hangsúlyozza: a hadművelet legfeljebb négy hónapig tart majd, szó sincs arról, hogy állandósítani akarnák a szervezet katonai jelenlétét a térségben.