Aggasztó Guantánamo az EP szerint

2006.06.13. 16:50

Aggasztónak tartja az Európai Parlament a guantanámói fogolytáborral kapcsolatos híreket, ezért a képviselők a támaszpont bezárására szólítják fel az Egyesült Államokat. Az EP kedden fogadta el állásfoglalását a börtöntelepről.

Kedden nagy többséggel elfogadta az EP azt az állásfoglalást, amelyben a képviselők a guantánamói amerikai fogolytábor felszámolását követelik. Az EP által elfogadott szöveg szerint "igen aggasztóak" a guanatánamói táborban tartott foglyokkal szembeni visszaélésekről, foglyok öngyilkosságáról és a börtönben kitört lázadásról szóló hírek. A képviselők felszólítják az USA kormányát, zárassa be a guantánamói fogolytelepet.

A képviselők azt követelik, az amerikaiak hagyjanak fel a "különleges kihallgatási technikák" (például a szexuális megaláztatás, a foglyok magzati pozícióban való megláncolása, kutyákkal való félelemkeltés) alkalmazásával. A szöveg megjegyzi, hogy az új, augusztusban átadandó tábor "a legmodernebb felszereléseket vonultatja fel, ugyanakkor ablakokat nem terveztek rá".

A terrorizmus elleni küzdelem az állásfoglalás szerint nem folytatható olyan áron, hogy "kockára teszi elfogadott, alapvető és közös értékeinket, mint amilyen az emberi jogok és a jogállamiság tisztelete". Az EP eredetileg június 1-jén szavazott volna, azonban elhalasztotta a voksolást, ugyanis a képviselők meg akarták várni az ügyet a helyszínen vizsgáló társaik beszámolóját.

A Kuba szigetén működő táborban több száz, az amerikai hatóságok állítása szerint az al-Kaidával együttműködő, terrorista tevékenységgel gyanúsítható embert tartanak fogva mindenféle bizonyíték és vádemelés nélkül. A tábor bezárását az ENSZ és több emberi jogi szervezet is követeli.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK