Belgium újabb Dutroux-ügytől retteg

2006.06.13. 19:12

Újabb Dutroux-ügy kirobbanásától tart Belgium: a hét végén Liege városában eltűnt két kislány, a 7 éves Stacy Lemmens és féltestvére, a 10 éves Nathalie Mahy, s a rendőrség hiába keresi őket hatalmas erőkkel, egyelőre nem sikerült nyomukra akadni. A szakértők immár kizárják az egyszerű elcsatangolás lehetőségét, s attól tartanak, hogy egy pedofil rabolhatta el a két kiskorút.

A Dutrox-ügy
Belgium leggyűlöltebb bűnözőjének, a 2004-ben több gyermek elrablása és megölése miatt életfogytiglani börtönre ítélt Marc Dutroux-nak a neve nem véletlenül került elő az ügy kapcsán: Dutroux-t pontosan 10 évvel ezelőtt fogták el, első két áldozata szintén Liege környékén lakott, s ők is hasonló korúak voltak, mint Stacy, illetve Nathalie.

Kedden közzétették a gyanúsított robotképét: az illető Belgiumban született arab férfi, akit kábítószerezés, illetve - egy esetben - felnőttön elkövetett nemi erőszak miatt már elítéltek, s akinek barátnője abban a kávézóban dolgozik, amelynek közelében a gyerekeket utoljára látták élve. A férfi a hét vége óta szintén eltűnt.

A gyerekek eltűnését a Dutroux-ügy óta nagyon komolyan veszik Belgiumban: a bejelentés után azonnal megindult a nyomozás. Mintegy 60 rendőr és egy helikopter fésülte át a környéket, a két kislány képével 30 ezer falragaszt nyomtattak ki és helyeztek el Belgium minden részén.

A Dutroux-ügy annak idején valóságos forradalmat okozott Belgiumban: alaposan megrendítette a rendőrségbe és az igazságszolgáltatásba, illetve általában a politikusokba vetett bizalmat, s az emberek tüntetéseken követelték a tanulságok gyors levonását.

A belga sajtó és az olvasók - a lapokban közölt leveleikben - élesen bírálják a szülőket, akik súlyosan megsértették felügyeleti kötelezettségüket. A két gyerek szombatra virradóra egy kávéházból tűnt el, ahol szüleikkel tartózkodtak. Hiányukat anyjuk csak órákkal később fedezte fel.

MTI - [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK