Képviselőrablás miatt riadó a palesztinoknál

2006.06.13. 12:01

Mahmúd Abbász palesztin elnök riadókészültségbe helyezte a biztonsági erőket, mivel a Fatah és a Hamász hívei között egyre gyakoribbak az összetűzések. Az összecsapások Gáza után átterjedtek Ciszjordániára is. A Fatah-hoz tartozó al-Aksza Mártírjainak Brigádjai elrabolt egy Hamász-párti parlamenti képviselőt, akit később szabadon engedtek. A parlament több tagja Abbász ramálláhi irodájában keresett menedéket, miután Fatah-hoz hű fegyveresek megtámadták a törvényhozás épületét, s behatoltak több kormányhivatalba is.

Magas fokú készültséget rendelt el a biztonsági erőknél Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke, mert a Fatah és a Hamász hívei között ismét kiújultak az összecsapások. Az erőszakos cselekmények azután kezdődtek, hogy a Hamász egyik aktivistájának rafahi temetésén tűzharc robbant ki a Fatah és az iszlám fundamentalista szervezet tagjai között a Gázai övezetben. Az összecsapásban ketten meghaltak és tucatnyian megsérültek. Először a temetési menetben felvonuló Hamász tagjai nyitottak tüzet a Fatah uralta biztonsági erők irodájára, ahonnan viszonozták a lövéseket.

A két szervezet közötti erőszakos cselekmények átterjedtek Ciszjordániára. Több száz fegyveres megtámadta a palesztin parlamentet Ramálláhban. E városban található az elnöki rezidencia, a kormányhivatalok és a törvényhozás is. Az akcióban főként a Fatah-hoz hű biztonsági erők, és a szervezettel szoros kapcsolatot tartó, al-Aksza Mártírjainak Brigádjaihoz tartozó fegyveresek vettek részt. A milicisták elrabolták Halil Rabai-t, egy Hamász-párti képviselőt, akit Abbász irodájába vittek, ahol szabadon engedték.

A fegyveresek behatoltak Iszmáil Haníje, palesztin miniszterelnök irodájába is, ahol törtek-zúztak, akárcsak más kormányhivatalokban és a megostromlott parlamentben. Mindezek hatására, több Hamász párti képviselő az elnöki hivatalban keresett menedéket. Őket Abbász utasítására az elnöki testőrgárda tagjai kísérték haza, s adtak számukra személyi védelmet. Szaib Erakat főtárgyaló, Abbász híve attól tart, hogy az erőszak teljesen elharapózik a palesztin területeken, s akár a rend és törvényesség is veszélybe kerülhet. Gázában és Ciszjordániában szinte mindennaposakká váltak a kisebb-nagyobb összetűzések a két rivális palesztin szervezet hívei között, miután a januári választásokat a fundamentalista iszlám szervezet nyerte meg, s alakíthatott kormányt.

Eközben az izraeli hadsereg vizsgálata megállapította, hogy nem haditengerészetük tüzérségi lövedéke ölt meg pénteken hét embert egy gázai strandon. A hadsereg szerint a Hamász egyik bombája robbant fel rossz helyen, s ez vezetett a tragédiához. A palesztin szervezet eddig azt állította, hogy az izraeli hadsereg lövedékei csapódtak be a tengerparton. A Hamász bosszút esküdött és kilátásba helyezte, a csaknem másfél éves, egyoldalú tűzszünet felmondását, s az Izrael elleni támadások felújítását. Ennek hallatán az izraeli kabinet bejelentette: folytatják a célzott likvidálásokat. Az is elképzelhető, hogy Iszmáil Háníje miniszterelnök is potenciális célponttá válik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK