A szerb elnök bírálta Del Pontét

2006.06.14. 20:25

Boris Tadic szerb elnök bírálta szerdán a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészét, mert - mint mondta - Carla del Ponte "szilárd bizonyítékok nélkül" hibáztatja a szerb hadsereget azért, hogy Ratko Mladic, az egykori boszniai szerb hadsereg háborús bűnökkel vádolt volt parancsnoka még mindig szabadlábon van.

"Veszélyes dolog vádaskodni szilárd bizonyítékok nélkül" - mondta belgrádi nyilatkozatában a szerb államfő. Megengedhetetlennek nevezte, hogy bárki is a szerb hadseregre hárítsa a felelősséget "elégséges információ nélkül".

A délszláv térségben elkövetett háborús bűnök ügyeiben eljáró hágai törvényszék 1995-ben emelte háborús bűnök vádját Mladic ellen a boszniai szerb hadsereg 1992 és 1995 között a boszniai háborúban elkövetett kegyetlenkedéseiért, különösen a srebrenicai vérontásért, amelynek mintegy 8 ezer boszniai muzulmán civil esett áldozatául.

Carla del Ponte többször hangot adott már annak a gyanújának, hogy évek óta a szerb hadsereg segíti a rejtőző Mladicot az igazságszolgáltatás kikerülésében. Az Európai Unió éppen a hágai főügyész jelentései alapján döntött úgy májusban, hogy befagyasztja a szorosabb kapcsolatok kialakítását célzó tárgyalásait Belgráddal, amíg Mladic nem kerül a hágai törvényszék elé. A szerb kormány váltig hangoztatja, hogy mindent tőle telhetőt megtesz Mladic elfogása és kiadása érdekében.