Guantánamo bezárásáról beszélt Bush

2006.06.15. 12:12

Az Egyesült Államok guantánamói bázisán lévő fogolytábor bezárásának lehetőségéről beszélt George W. Bush amerikai elnök. Az USA-t egyre több kritika éri a tábor miatt, ahol évek óta ítélet nélkül tartanak fogva embereket.

George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke már többször elmondta: kormányzata szeretné bezárni a guantánamói fogolytábort, amelynek három rabja a múlt héten öngyilkosságot követett el. Bush szerint a terrorista tevékenységgel gyanúsított emberek ítélet nélküli fogva tartása állandó muníciót ad azoknak, akik azzal vádolják őket, hogy az USA egyáltalán nem tartja be azokat az értékeket, amelynek nevében világszerte fellépnek. Az elnök mindehhez csak annyit tett hozzá: "Nagyon veszélyes embereket tartunk fogva."

Az USA-t egyre több kritika éri a tábor és az ott uralkodó körülmények miatt. Még Nagy-Britannia is, az Egyesült Államok legelkötelezettebb szövetségese is követelte a tábor bezárását. Jelenleg Bush az amerikai legfelsőbb bíróság határozatára vár, mely törvényesítené egy olyan különleges katonai bíróság felállítását, ahol a guantánamói foglyok elleni eljárást lefolytathatnák.

Bush beszédében elismerte: "Nem kérdés, hogy Guantánamo jelzésértékű néhány barátunk számára... a válaszom nekik az, hogy mi betartjuk a jogot és a törvényt. Ezeket az embereket bíróság elé állítjuk. A foglyoknak pedig lesznek ügyvédjeik." Az amerikai elnök szerint azonban a biztonság garantálása fontosabb szempont, mint a rabok szabadon engedése.

Az amerikai fogolytáborban jelenleg is közel ötszáz embert tartanak fogva, szinte mindegyiket vádemelés vagy bírósági ítélet nélkül. A foglyok közül kevesebb mint egy tucat ember ellen emeltek eddig vádat. A kilátástalan körülmények miatt a táborban gyakoriak az éhségsztrájkok, és a múlt héten három rab öngyilkos is lett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK