A Korán nagymestere az al-Kaida új iraki vezére

2006.06.15. 12:03

Fejből ismeri a Korán minden szavát, nem fogja a golyó, és nem iraki, hanem bevándorló - nagyjából ennyit lehet tudni a múlt héten likvidált Abu Muszab az-Zarkávi utódjáról, Abu Hamza al-Muhajirről, aki az al-Kaida hétfői döntése értelmében átveszi a csoport iraki sejtjének vezetését. Al-Muhajirtől az iraki ellenállás felrázását és a harcosok lelkesítését várják a szélsőségesek, az elmúlt hónapok tanúsága szerint taktikát váltó al-Kaida-vezetés pedig bízhat benne, hogy a véres kezű és önfejű Zarkávi után az ősi tanokhoz hű ember kerül a legfontosabb front élére.

"Akik csak az-Zarkávi kedvéért fogtak fegyvert a dzsihád során, azok számára egyszerűen meghalt az-Zarkávi. Akik viszont Allah dicsőségére harcolnak, azokat várja az élő, örök Isten" - buzdította híveit az iraki al-Kaida azt követően, hogy múlt héten likvidálták a csoport vezetőjét, a számos kegyetlen gyilkosságért és véres merényletért felelősnek tartott Abu Muszab az-Zarkávit. Az al-Kaida egyúttal hétfőn megnevezte az-Zarkávi utódját, Abu Hamza al-Muhajir neve azonban több bizonytalanságot keltett, mint elődje szinte teljesen ködbe vesző alakja.

"Jó testvérünk... Kérjük Istent, hogy folytathassa, amit Abu Muszab sejk elkezdett" - indokolta az al-Kaida hétfői közleményében, miért éppen Abu Hamza al-Muhajirt választották az iraki ellenállás vezetőjéül. A szűkszavú közlemény szerint al-Muhajir, az új emír megfelelő tapasztalatot szerzett már a dzsihádban, és birtokában van a kellő bölcsességnek is.

A szűkszavú közleményben olvasható információkon kívül azonban szinte teljes a tanácstalanság azzal kapcsolatban, hogy kit is takar az Abu Hamza al-Muhajir név. Al-Muhajir neve az elmúlt három évben egyszer sem merült fel az iraki al-Kaida propagandájában, de az iraki és amerikai kormányzat sem emlegette, sőt, nem szerepel az Egyesült Államok által keresett szélsőségesek listáján sem, és eddig vérdíjat sem tűztek ki a fejére - igaz, ezeket Geroge W. Bush amerikai elnök már kilátásba helyezte -, pedig elődjéért akár 25 millió dollárt is megadott volna az USA.

Az egyetlen biztos pontnak az tűnik, hogy a palesztin származású, de Jordániában született az-Zarkávi utódja sem iraki, neve ugyanis arabul azt jelenti, bevándorló. Al-Muhajir a feltételezések szerint egyiptomi, legalábbis a Times című brit napilap ezt az információt kapta az iraki ellenálláshoz közeli forrásokból. Az új iraki al-Kaida-vezető az-Zarkávihoz hasonlóan Afganisztánban kezdte harcos pályafutását, később pedig az iraki küzdemlekből is kivette részét, állítólag Fallúdzsa 2004 novemberi amerikai ostrománál aprította a szövetségeseket.

"Bagdad környékén harcolt, és soha nem sérült meg vagy fenyegette olyan veszély, hogy elkapják... ő volt az egyik legerősebb tag az-Zarkávi után, ezért kapta a megbízást" - idéz egy névtelen forrást a Times. Az iraki ellenállók erényei között említik azt is, hogy fejből tudja a Koránt. Al-Muhajir állítólag mindig robbanószerekkel megpakolt, öngyilkos merénylők által használt övet visel, hogy végezni tudjon magával, ha esetleg fülön csípik.

Az iraki biztonsági erők csütörtöki bejelentése szerint az-Zarkávi megölése az iraki al-Kaida végének kezdete. Az iraki bejelentés szerint ugyanis az-Zarkávi likvidálásának helyszínén olyan kulcsfontosságú dokumentumokat találtak, amelyek segíthetik a szervezet felszámolását. Az ellenállás támogatói azonban sokat várnak al-Muhajirtől, aki a feltételezések szerint legalább annyi harcban vett már részt, mint az-Zarkávi, hiszen elődjének mozgási lehetősége erősen korlátozott volt.

Az ős-al-Kaida kerülhet előtérbe Irakban

Forrás: [origo]
Bin Ladenhez hű alak követheti Zarkávit

Bár al-Muhajirt az al-Kaida fiatal korosztályának tagjaként tartják számon, szemléletét állítólag az al-Kaida vezérének, Oszama bin Ladennek a mentora, Abdullah Azzam tanításai határozzák meg. Kinevezésével így újra az al-Kaida bin Ladenhez kötődő autentikus ága kerülhet előtérbe Irakban, amely többször összetűzött az-Zarkávival véres, civileket is támadó taktikája miatt.

Egy tavaly ősszel Irakban elfogott levél, amelyet az amerikai hírszerzés információi szerint Oszama bin Laden helyettese írt, azt foglalta össze, milyen módon lehet elfoglalni Irakot az amerikai csapatok kiűzése után. A 2005. július 9-i keltezésű levélből azonban az is kiderül, hogy az-Zarkávi és az al-Kaida vezetése között nézeteltérés alakult ki a követendő harci taktikát illetően. Elsősorban azért feddi meg a levél az egykori iraki vezetőt, mert muszlimokat is gyilkol, ami elidegeníti az embereket az al-Kaidától, holott - a levél szerint - most az lenne a legfontosabb feladat, hogy minél szélesebb körű támogatást szerezzenek.

"Nem akarjuk megismételni a tálibok hibáját... Ők semmilyen képviseletet nem adtak az afgánoknak kormányzatukban, úgyhogy az afgánok szembefordultak velük" - írta a levél, azonban a feltételezések szerint a Zarkávi irányítása alatt álló iraki ellenállás harci taktikája később sem sokat változott, pedig bin Laden egyre szaporodó szereplései azt mutatják: az al-Kaida központja továbbra is engesztelhetetlen, de próbál békés hangot megütni. A Zarkávi vezetése alatt álló iraki szélsőségesek azonban sem az eszközökben, sem a merényletek célcsoportjaiban nem válogattak.

Al-Muhajirral szemben mindenesetre nagyok a várakozások az ellenálláson belül. Zarkávi halála után mindenki azt találgatja, meddig húzza az iraki al-Kaida, igaz ugyanakkor, hogy a szövetségesek érlelődő kivonulásával és az ezzel meggyengülő biztonsági erőkkel szemben ismét erőre kaphat az ellenállás. Egy ellenálló szerint azonban a küzdelmekbe belefáradó szélsőségesek is sokat várnak al-Muhajirtől. Mint a Timesnak fogalmazott: "Jó hatást gyakorol majd az arab és iraki harcosokra."

Sáling Gergő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK