Putyin szerint joga van Iránnak az atomhoz

2006.06.15. 16:41

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Iránnak is joga van a csúcstechnológiák használatához, mint minden más államnak. Putyin szerint így Irán is használhat atomenergiát, ha azt olyan módon teszi, hogy nem kelt aggodalmat a nemzetközi közösségben. Az iráni politikai vezetés kijelentette: az ország nem hajt fejet.

Minden országnak, beleértve Iránt is, joga van arra, hogy a szükséges ellenőrzés mellett megvalósítsa terveit a csúcstechnológia terén, és azt saját fejlődésére használja fel - szögezte le Vlagyimir Putyin csütörtökön Sanghajban Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel folytatott tárgyalásán. A két vezető politikus a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) idei csúcsértekezletének keretében találkozott a kínai nagyvárosban.

Az orosz elnök hangsúlyozta: a csúcstechnológia fejlesztését az érintett országoknak azonban úgy kell végezniük, hogy ne keltsenek nyugtalanságot a nemzetközi közösségben. Oroszország mindig is Irán következetes és megbízható partnere volt - tette hozzá Putyin, aki ezt követően utalt arra, hogy Oroszország az egyetlen állam, amely tevékenyen és nyíltan együttműködik Iránnal az atomenergia békés célú felhasználása terén. A mostani találkozón Putyin ismét felvetette annak a lehetőséget, hogy Irán urándúsítási programját oroszországi vállalatokkal közösen végezze.

Ahmadinezsád válaszában kifejtette, hogy az iráni atomdossziéval kapcsolatban a két ország álláspontja nagyon közel áll egymáshoz, és Moszkva teljes mértékben tisztában van a helyzet alakulásával, mivel az orosz és az iráni illetékesek folyamatosan kapcsolatot tartanak egymással. A csúcstalálkozóval egy időben az iráni vallási vezetés is megszólalt az atomenergia kérdésében. Ali Khamenei ajatollah kijelentette, hogy Irán nem hajt fejet az atomenergia kérdésében.

Putyin kijelentése jelzi talán eddig legjobban az Iránnal kapcsolatos nagyhatalmi hozzáállás megegyezést nehezítő tartalmát. Korábban ugyanis az Egyesült Államok felajánlotta, hogy kész tárgyalni az iráni atomprogramról, ha Teherán lemond az urándúsításról. Az iráni vezetés azonban azzal védekezett, hogy az atomenergiát csak békés célra használnák, amihez joguk van, mint minden más országnak.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK