A maoista lázadók csatlakoznak a nepáli kormányhoz

2006.06.16. 18:39

A nepáli maoista lázadók csatlakoznak a hamarosan megalakuló ideiglenes kormányhoz. Ezt maga a lázadók vezetője jelentette be pénteken a katmandui kormány magas rangú tisztségviselőivel való találkozója után.

Tíz év, tizenháromezer halott
A tíz évig tartó háború mintegy 13 ezer halálos áldozatot követelt, és súlyos károkat okozott a himalájai királyság lét- fontosságú idegen- forgalmi ágazatának.

"Történelmi döntés született, és új irányba visszük az országot" - mondta Pracsandra parancsnok, a Nepáli Kommunista Párt vezetője, miután eddig példa nélkül álló egész napos tárgyalást folytatott az ország új miniszterelnökével, Giridzsa Praszad Koiralával és a kormánykoalíció hét pártjának vezetőivel.

A megállapodás új ideiglenes alkotmány kidolgozását irányozza elő, és úgy rendelkezik, hogy ENSZ-felügyeletet kell létesíteni a nepáli hadsereg és a maoista harcosok felett egyaránt. Mindazonáltal nincsen szó ez utóbbiak leszereléséről.

Ez volt az első eset a maoista lázadás kitörése (1996) óta, hogy Pracsandra - valódi nevén Puspa Kamal Dahal - találkozott az ország vezetőivel. Éveken át nem is volt látható, legfeljebb eldugott, a lázadók ellenőrzése alatt álló falvakban jelent meg. Névtelenséget kérő illetékesek szerint maga Krisna Szitaula belügyminiszter repült helikopteren Nepál nyugati részére egy meg nem nevezett helységbe, hogy felvegye Pracsandrát és magával vigye Katmanduba.

A találkozóra azután került sor, hogy a kormány és a lázadók tárgyalói csütörtökön megállapodtak: megfigyelőbizottságot alakítanak békeaktivistákból és emberi jogi munkásokból az ENSZ segítségével.

KAPCSOLÓDÓ CIKK