Először tárgyal a maoistákkal a nepáli kormány

2006.06.16. 12:40

Évtizedek óta először utazott a nepáli fővárosba a nepáli maoisták vezetője. Pracsanda a himalájai királyság miniszterelnökével tárgyalt a leendő alkotmány-módosításokról és a közeljövőben megtartandó választásokról.

Helikopterrel érkezett Kathmanduba Pracsanda, Napál maoista felkelőinek vezére. A kommunista szervezet vezetője valahonnan a himalájai királyság középső részéről érkezett a nepáli fővárosba. Földet érés után a miniszterelnök rezidenciájába hajtatott, ahol megbeszéléseket folytat Girija Prasad Koirala kormányfővel. A maoisták első emberének évtizedek óta ez az első ismert fővárosi látogatása. A BBC helyi tudósítója szerint a rebellisek vezére huszonöt évet töltött illegalitásban.

A maoista felkelők és a nepáli kormány között ez az első hivatalos találkozás azóta, hogy a szélsőbaloldali szervezet egy évtizeddel ezelőtt felkelést robbantott ki a királyságban. A találkozás fő célja, hogy elsimítsák a két oldal közötti nézeteltéréseket a közelgő választások, illetve az új alkotmány elfogadása előtt. Mindez annak a békefolyamatnak a része, mely áprilisban kezdődött el, amikor Gyanendra nepáli király lemondott abszolút hatalmáról, s helyreállította a képviseleti rendszert.

A nepáli király még 2005 februárjában vezette be az abszolút királyi hatalmat, mert az általa kinevezett kormányfők nem tudtak véget vetni a maoisták 1996-ban kezdődött felkelésének. Az évtizedes polgárháborúban 13 ezer ember halt meg. Az idei, februári helyhatósági választásokon, melyet a kommunista felkelők bojkottáltak, az ellenzéki pártok képviselői nyertek.

A tavasszal kezdődött óriási, országos tiltakozó megmozdulások hatására Gyanendra ismét összehívta a törvényhozást, s új kormányt nevezett ki. A kabinethez csatlakoztak az ellenzéki pártok is. A kormány a békefolyamat elindítása érdekében több ezer bebörtönzött felkelőt engedett szabadon, s megkezdte a tárgyalásokat a maoistákkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK