Megkezdődött a New York Times kínai pere

2006.06.16. 6:32

Zárt ajtók mögött, a nyilvánosság teljes kizárásával kezdődött meg pénteken Pekingben a The New York Times tekintélyes amerikai napilap korábbi kínai munkatársának bírósági tárgyalása.

A pekingi hatóságok állítólagos államtitkok kiszivárogtatásával vádolják Csao Jent, akit ezzel az ürüggyel csaknem két évvel ezelőtt letartóztattak. Értesülések szerint az újságírót 2004 szeptemberében azzal a gyanúval vették őrizetbe, hogy közreműködött Csiang Cö-min, a kínai katonai bizottság elnöke lemondásának előzetes kiszivárogtatásában. Az amerikai lap tagadta, hogy Csiang Cö-min lemondásáról szóló információt kaptak volna Csao Jentől.

Az amerikai kormány már előzőleg ismételt aggodalmát hangoztatta Csao Jen ügye miatt. Az újságíró letartóztatása miatt tiltakozott több, a sajtószabadság felett őrködő csoport is.

Csao Jent - amennyiben bűnösnek találják - legkevesebb tíz év börtön fenyegeti. A per megkezdésével egy időben a New York-i székhelyű, Human Rights in China elnevezésű emberjogi csoport a kínai és a nemzetközi jogok durva megsértésével vádolta Kínát.

A kínai hatóságokat már számtalanszor érte az a vád, hogy államtitoknak minősíthetnek minden államilag ellenőrzött információt, köztük olyanokat is, amelyeket már rég megismert a nyilvánosság. Továbbra sem szűnt meg a média ellenőrzése és napirenden van az internet használatának korlátozása is.

Márciusban olyan hírek terjedtek el, hogy a Csao Jen elleni vádat ejtették, ez a feltevés később azonban alaptalannak bizonyult. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK