Hazaszállították a guantánamói öngyilkos foglyokat

2006.06.17. 1:10

Hazaszállították az Egyesült Államokból annak a három őrizetesnek a földi maradványait, akik a múlt héten öngyilkosságot követtek el az amerikai fegyveres erők guantánamói támaszpontjának fogolytáborában - erősítette meg helyi idő szerint pénteken este hivatalosan az amerikai védelmi minisztérium.

Az amerikai hadsereg korábbi közlése szerint az egyik rab jemeni, két társa szaúdi állampolgár volt, s a három férfi június 10-én ruhaneműből és lepedőből font kötéllel akasztotta fel magát szigorúan őrzött cellájában. Ez volt az első öngyilkosság a 2002 óta működtetett hírhedt börtöntáborban.

Pénteki hivatalos nyilatkozatában a Pentagon ismételten azt hangoztatta, hogy a három fogoly földi maradványait a lehető legnagyobb tisztelettel kezelték. A közlemény szerint egy, az iszlám kultúrát, illetve hagyományokat ismerő szakértő segítette a guantanámói börtönhatóságokat abban, hogy a holtestekkel mind kulturális, mind vallási téren megfelelő módon bánjanak.

A halálesetek nyomán újra felerősödtek az amerikai támaszponton működő börtönt bíráló hangok. Számos jogvédő szervezet, sőt jó néhány kormány is követelte a Kuba szigetén lévő tábor bezárását. Pénteken este a Washingtonban tartózkodó olasz külügyminiszter adott hangot ennek a követelésnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK