Eltérő prognózisok váltak ismertté a szlovákiai választóhelyiségek bezárását követő órában, szombaton késő este. Vélhetően az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) kapta a legtöbb szavazatot az előrehozott parlamenti választásokon. A második helyen állhat a jelenlegi kormányfő, Mikulás Dzurinda pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió - Demokrata Párt. A Magyar Koalíció Pártja által elért eredményt jelentős eltéréssel vetítik előre a különböző előrejelzők.

Szombat este 10 órakor bezárták az urnákat Szlovákiában, ahol 4 millió 200 ezer ember az egynapos előrehozott választás során dönthetett arról, hogy az induló 21 párt közül melyiket juttatja a kormányalakítási pozícióba, illetve a négy évre választandó parlamentbe.

Az előzetes eredmények is csak az éjszaka során várhatók, de a szlovák közszolgálati rádió pontban az urnazáráskor közzétett prognózisai szerint a várakozásnak megfelelően a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) 26,7 százalékos eredményével lehet az első, ami 46 parlamenti mandátumot jelentene a törvényhozásban.

A közvélemény-kutatásra alapozott eredmények sorában 13,6 százalékos eredménnyel második a jelenlegi kormányfő, Mikulás Dzurinda nevével jegyzett Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) lenne, utána 11,8 százalékkal a magyarellenes kirohanásairól elhíresült Ján Slota pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS).

Ha Slota eredménye igaznak bizonyulna, ez lenne a választás legnagyobb meglepetése, egyszersmind azt is jelentené, hogy Szlovákiában ismét magyarellenes hangulat alakulna ki, mint egykor, Meciar és Slota közös kormányzása idején. A rádiós közvélemény-kutatás szerint 10,3 százalékkal a Vladimír Meciar vezette Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) negyedikként végezne.

Harmadik legerősebb párt is lehet az MKP

A szlovák közszolgálati rádió felmérésére alapozott prognózis 17 parlamenti mandátumot jelentő 10 százalékos eredménnyel, az erősorban ötödiknek hozta ki a Magyar Koalíció Pártját (MKP). Mögötte 9,6 százalékkal a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) áll. 5,9 százalékos előrevetített eredményével hetedikként bejutna még a parlamentbe a kommunista egypártrendszer utódpártja , a KSS is.

Nem sokkal később viszont a Markíza Televízó megrendelésére dolgozó MVK ügynökség exit-pollon alapuló felmérése 11,8 százalékos, a harmadik helyet jelentő MKP-eredményt prognosztizált, ami a magyar pártnak 21, az eddig frakció létszámánál eggyel több mandátumot jelentene.

Csáky Pál miniszterelnök-helyettes, az MKP alelnöke a prognózisok ismeretében még nem kívánt nyilatkozni, de annyit közölt: a magyar párt a demokratikus állapotok megőrzése, a reformok folytonossága, nem utolsó sorban pedig a nemzetiségi béke megőrzése érdekében a továbbiakban is kormányzati pozícióban gondolkozik, de tisztában van azzal, hogy ebben az esetben már más koalíciós partnerek társaságával kell számolnia.