Lemondott az amerikai külügyminiszter-helyettes

2006.06.19. 19:12

Lemondott Robert Zoellick amerikai külügyminiszter-helyettes - jelentette be hétfőn Washingtonban Condoleezza Rice külügyminiszter. Távozása okát sem eddigi munkaadója, se a távozó politikus nem árulta el.

A lemondást bejelentve a State Department vezetője méltatta Zoellick érdemeit, kiemelve "fáradhatatlan munkaerkölcsét". Rice egészen odáig elment, hogy azt hangoztatta: helyettese az ő "alteregójaként" szolgált a külügyminisztériumban. Hasonló diplomáciai udvariassággal fogalmazott Robert Zoellick is, köszönetet mondva főnöke "bizalmáért és barátságáért".

A lemondás okát nem közölve az eddigi külügyminiszter-helyettes - aki hat éven át szolgált a Bush-kormányzatban - csak arra utalt, hogy a politikát az üzleti élettel kívánja felcserélni, s a híres Wall Street-i beruházó céghez, a Goldman Sachshoz csatlakozik.

Lemondási szándékát Condoleezza Rice helyettese immár egy június 15-i keltezésű levélben jelezte, de okot a levélben sem említett. Egyes értesülések szerint az Egyesült Államok korábbi kereskedelmi főmegbízottja nehezményezte, hogy George Bush elnök a napokban nem őt nevezte ki új pénzügyminiszterré, hanem Henry Paulsont, a Goldman Sachs eddigi vezetőjét.