Húszórás látogatásra kedd este Bécsbe érkezett George Bush amerikai elnök, aki Condoleezza Rice külügyminiszterrel együtt vesz részt az EU-Egyesült Államok-csúcstalálkozón. A találkozót 1998 óta minden év májusában vagy júniusában tartják meg a transzatlanti partnerség jegyében. Az eddigi tíz ilyen jellegű találkozó felét Washingtonban tartották.

Bush a szerdai bécsi csúcs előtt fél-fél órás találkozót tart Heinz Fischer szövetségi elnökkel, majd Wolfgang Schüssel kancellárral. Az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetőinek megbeszélése 11 órakor kezdődik a Hofburgban, amelyet rendkívül szigorú biztonsági őrizet alá helyeztek, ahogyan az amerikai küldöttség szálláshelyét, az Intercontinental szállodát is, valamint Bush és kíséretének útvonalát. Háromezer osztrák rendőr vigyáz a csúcstalálkozó biztonságára, Bécsben és környékén repülési tilalmat rendeltek el.

A csúcstalálkozón az uniót Wolfgang Schüssel, az EU soros elnöki tisztét betöltő Ausztria kancellárja, José Manuel Barroso, az EU bizottságának elnöke, Javier Solana, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Benita Ferrero-Waldner, az EU külkapcsolatokkal és szomszédsági kérdésekkel foglalkozó biztosa, valamint Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter képviseli.

Wolfgang Schüssel kancellár kedden bejelentette, hogy a csúcson fel fogja vetni az amerikai elnöke a guantánamói börtöntábor és a CIA titkos fogolyszállításainak az ügyét. A bécsi tömegtájékoztatás a brüsszeli Európai Parlamentben elhangzott Schüssel-bejelentést idézve kiemelte: a kancellár arról biztosította hallgatóságát, biztosak lehetnek abban, hogy a szerdai tárgyaláson szó lesz az emberi jogokról, Guantánamóról, valamint a CIA-gépek átrepüléseiről is. Schüssel emlékeztetett arra, hogy tavalyi decemberi washingtoni látogatásakor már felvetette ezeket a kérdéseket, és azóta jogi szakértők szintjén párbeszéd kezdődött.

Forrás: MTI
Wolfgang Schüssel üdvözli George Busht

A jobbközép, koalíciós kormány élén álló politikus tájékoztatást adott arról is, hogy az EU vezető képviselői a termékhamisítás elleni megállapodásról, az energia problémaköréről, a klímavédelemről, a Közel-Keletről, Iránról és Afganisztánról fognak tárgyalni az amerikai elnökkel és külügyminiszterével.

Az osztrák tömegtájékoztatás felhívta a figyelmet arra, hogy a csúcson két "globális gazdasági óriás" vezetői tárgyalnak egymással. Tavaly az EU 251 milliárd euró értékben szállított árut az Egyesült Államokba, ahonnan 163 milliárd euró értékben vásárolt árucikkeket, azaz az EU exportjának az egynegyede talált vevőre a tengeren túlon, míg onnan az összexport 14 százaléka érkezett az unióba.

Az amerikai elnök szerdán Bécsben kulturális programon is részt vesz, majd az egyetemi diákság képviselőivel találkozik, és várhatóan 19 óra körül indul Budapestre.