Befejeződik a második világháború utáni első japán külföldi katonai misszió. A tokiói kormány ugyanis úgy döntött, hogy visszahívja Irakban szolgáló alakulatait. A japán katonák nem fegyveres feladatokat teljesítettek Dél-Irakban.

Irakban állomásozó katonáinak hazahívásáról döntött kedden Japán. Ezzel véget vetettek az ország második világháború utáni első külföldi katonai missziójának. Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő szerint a döntést az Egyesült Államokkal, az Irakot megszálló multinacionális erőkkel, Nagy-Britanniával és Ausztráliával való szoros konzultációk után hozták. A szigetország miniszterelnöke úgy vélte, hogy a japán katonák humanitárius küldetése sikeres volt, és ígéretet tett arra, hogy Japán a kivonulás után is minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse az iraki újjáépítést. Tokió máris kötelezettséget vállalt, hogy kedvezményes hitelekkel segíti az iraki újjáépítést.

A 600 fős, nem harcoló japán egységet 2004 januárjában vezényelték Szamavába, a viszonylag békés síita többségű dél-iraki al-Muszanna tartományba. Mivel az 1947-es japán békealkotmány értelmében nem használhattak fegyvert, a kontingenst brit és ausztrál fennhatóság alá helyezték. Núri al-Máliki iraki kormányfő hétfőn jelentette be, hogy az itt állomásozó ausztrál, brit és japán katonák júliusban átadják a tartomány biztonsági ellenőrzését az iraki haderőknek. Ekkor tér haza a japán egység, amely az elmúlt két és fél év alatt nem szenvedett emberveszteséget.

Közben Brendan Nelson ausztrál védelmi miniszter Canberrában közölte, hogy a japán erőket védő 460 ausztrál katona továbbra is Irakban marad, és az iraki-szíriai határ védelmében nyújt segítséget az iraki hadseregnek.