Amerikai légi csapás következtében életét vesztette Juszufíja térségében az al-Kaida iraki szervezetének egyik vezetője - közölte kedden az amerikai hadsereg Irakban állomásozó erőinek szóvivője. A terroristát 2004-ben már elfogták az amerikai katonák, de mivel nem ismerték fel, szabadon engedték.

A légi csapással megölt Manszúr al-Mashadani az iraki al-Kaida legfőbb vallási vezetője volt - mondta bagdadi sajtóértekezletén William Caldwell vezérőrnagy, szóvivő. Mashadani volt felelős az új tagok toborzásáért és a szervezet "médiaműveleteiért" is. Bizalmasa volt a június 7-én megölt Abu Muszab az-Zarkávinak, a szervezet korábbi fejének. Összekötőként ő teremtett kapcsolatot Zarkávi és a Bagdadtól délre fekvő térségben élő, lázadó törzsek között. Mindent együttvéve Mashadani az iraki al-Kaida öt legfőbb vezetője közé tartozott - jelentette ki Caldwell.

A légi csapás körülményeit ismertetve a szóvivő elmondta, hogy amerikai katonák meglátták egy autóban Mashadanit, amint két másik szélsőséges társaságában utazott a járművön a Bagdadtól 25 kilométernyire délre fekvő Juszufíja körzetében. Értesítették az amerikai légierő közeli alakulatát, és az csapást mért a gépkocsira.

Mint Caldwell közölte, Mashadani 2004-ben már amerikai kézre került, de elengedték, mert az amerikai katonák akkor nem ismerték fel.