Három évig terjedő börtönbüntetést kaphat az a szlovák, aki Abu Muszab az-Zarkávi júniusban likvidált al-Kaida vezért dicsőítette egy feliraton. Az ismeretlen tettest emberi jogok elleni bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják.

Az al-Kaida nemzetközi hálózat iraki szárnyának meggyilkolt vezetőjét, Abu Muszab az-Zarkávit dicsőítő ismeretlen tettes után nyomoz a szlovák rendőrség - közölték kedden a kassai hatóságok. A hatóságok bejelentése szerint egy ismeretlen személy szlovák nyelven Zarkávit "testvérünknek, rokonunknak és barátunknak" minősítő és halála miatt kesergő feliratot írt egy, a kassai műszaki főiskola közvetlen közelében lévő üzenőtáblára.

A több kegyetlen gyilkosságért és véres merényletért felelősnek tartott Zarkávit a hónap elején ölték meg az amerikai és az iraki erők Baakúba közelében. Amennyiben a tettest sikerül kézre keríteni, akár három évig terjedő börtönbüntetés várhat rá az emberi, illetve a szabadságjogok elleni bűncselekményre való felbujtás címén.

A kassai rendőrség egy magát megnevezni nem kívánó képviselője azt mondta, hogy a hatóságok nem tűrik az ilyen jellegű cselekményt, még akkor sem, ha azt - mint fogalmazott - rossz viccnek szánták.