Az argentin igazságszolgáltatás kedden első ízben kezdett bűnvádi eljárást a hetvenes-nyolcvanas években hatalmon volt katonai junta egyik kiszolgálója ellen azóta, hogy a dél-amerikai országban 2003-ban feloldották az akkori rezsimbe sodródott bűnösöket védő amnesztia-rendeletet.

A vádlott, a jelenleg 76 éves Miguel Etchecolatz akkoriban Buenos Aires tartomány rendőrfőnökeként az azóta már elhunyt Ramón Campsnak, a kor egyik leghírhedtebb pribékjének a jobbkeze volt. Etchecolatz ellen a vádak: emberrablás, kínzás és legkevesebb hat ember meggyilkolása.

A vádlottat házi őrizetben tartják. Az eljárás során várhatóan több mint 100 tanút hallgatnak meg. A volt rendőrfőnököt egyszer már 23 évi szabadságvesztésre ítélték, de börtönbüntetésének a letöltésétől épp az 1986-ban hozott amnesztia-rendelet mentette meg.

Etchecolatz-t 2004-ben is elítélték gyermekrablás vádjának az alapján. A junta idején ugyanis bevett szokás volt, hogy a bebörtönzött nők fogságban született gyermekeit önhatalmúlag örökbefogadó szülőknek adták át, de erre a bűncselekményfajtára az amnesztia-rendelet érvénye nem terjedt ki. A volt rendőrfőnöknek akkor azért nem kellett börtönbe vonulnia, mert az argentin törvények értelmében a 70 éven felüli elítélteknek lehetőségük van házi őrizetben letölteniük a büntetésüket.

Emberjogvédő szervezetek számításai szerint az 1976-83-as katonai diktatúra idején 30 ezer ember "tűnt el" Argentínában.