Kellemetlen kérdésekkel szembesül Bécsben Bush

2006.06.21. 13:58

Várhatóan Guantánamót, a CIA-gépeket és a vízummenetesség kibővítését is felhozzák az amerikai elnöknek, aki Bécsben tárgyal az Európai Unió vezetőivel. A megbeszéléseken kitérnek az Irán elleni szankciók, illetve Európa energiaügyi problémáira is. Bush bécsi tárgyalásai után Budapestre utazik.

Az osztrák államfővel kezdte megbeszéléseit szerdán Bécsben George Bush, 27 év után az első amerikai elnök, aki a városba látogat, ám nem elsősorban az amerikai-osztrák kétoldalú kapcsolatok erősítése, hanem az USA és az EU közötti megbeszélések alkalmából.

Bush várhatóan kényelmetlen kérdésekkel is szembesül majd a megbeszéléseken, ugyanis a külpolitikai (Irán, a Közel-Kelet és általában a demokrácia támogatása), az energiaügyi (az EU és az Egyesült Államok stratégiai partnersége) és a globális kihívások kérdéskörei mellett - legalábbis Wolfgang Schüssel osztrák kancellár ígérete szerint - a guantánamói fogolytábor és a CIA titkos fogolyszállításainak ügyét is szóba hozzák. A kancellár konkrétan azt mondta, kérni fogja az amerikai elnököt a tábor bezárására. Az unió már többször is felszólította az USA-t a kubai amerikai támaszpont bezárására. Bush várhatóan az Irán elleni szankciók folytatását igyekszik majd kicsikarni tárgyalópartnereiből.

'56 is szóba került

Az amerikai elnök az uniós megbeszélések előtt Heinz Fischer osztrák államfővel tárgyalt. A fogolytábor súlyos problémáját Fischer is felvetette, akinek Bush azt mondta, valóban súlyos a probléma, de az amerikai állampolgárok védelmét is figyelembe kell venni. Mint mondta, meg kell várni ebben a kérdésben az amerikai legfelsőbb bíróság döntését. Az elnök a tárgyaláson méltatta Ausztria nagylelkűségét, amikor az 1956-os magyarországi forradalom leverését követően menekültek százezreit fogadta be - közölte az osztrák elnöki hivatal.

Megfigyelők szerint ugyanakkor a fogolytábor és a fogolyszállítások ügye mellett több más vitás ügy is felmerül a megbeszéléseken. Várhatóan nem sikerül feloldani a kereskedelem területén fennálló nézeteltéréseket, és az uniós vezetők emellett előjönnek a vízumkérdés ügyével is, és szorgalmazzák majd, hogy az Unió összes tagja vízummentesen utazhasson az USA-ba.

Tüntetés és álbombák

Miközben az USA-EU megbeszélések délelőtt 11 órakor megkezdődtek a rendkívül szigorú biztonsági intézkedésekkel védett Hofburgban, a városban több száz a látogatás ellen tiltakozó vonult fel. Az eseményre nagy erőkkel készülő rendőrségnek akadt dolga az előző nap is, például számos műbombát kellett hatástalanítaniuk. Bush csütörtöki budapesti látogatásához hasonló forgalomkorlátozásokat léptettek életbe Bécsben is, többek között itt is lezártak több utat, a város feletti légteret, illetve egy metrómegállót.

A csúcstalálkozón várthatóan megállapodást írnak alá az EU és az Egyesült Államok közötti felsőoktatási és szakmai képzési együttműködés fejlesztéséről, illetve egy közös stratégiai akciótervről a szellemi tulajdon védelme, illetve a termékhamisítások elleni közös fellépés érdekében. George Bush Bécsből Budapestre utazik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK