Összecsaphatnak az irakiakkal az ausztrál katonák

2006.06.22. 8:38

Az Irakban állomásozó ausztrál katonák ezentúl veszélyesebb feladatokat  látnak el, és ezáltal a felkelőkkel is összecsaphatnak - jelentette ki csütörtökön John Howard ausztrál kormányfő.

Az ausztrál és a brit csapatok a közeljövőben adják át a biztonsági feladatok ellátását az irakiaknak az ország egyik déli tartományában, mivel már nem kell védelmezniük a térségből távozó japán erőket.

Az ausztrál miniszterelnök a canberrai parlamentben kifejtette, hogy csapataik ezentúl a parancsnoki és irányítói, valamint felderítői és támogatói feladatokat látnak el. Szélsőséges esetekben akár közvetlen hadműveletekben is akcióba léphetnek, de emellett részt vesznek az iraki erők kiképzésében is.

Ausztráliának 1300 katonája állomásozik Irakban és a Közel-Keleten, többségüknek nincs harci feladata.

Abd al-Falah asz-Szudáni iraki kereskedelmi miniszter csütörtökön azzal fenyegette meg Ausztráliát, felülvizsgálja a gabonaszállításokról vele között megállapodásokat azt követően, hogy ausztrál biztonsági emberek lelőtték a politikus egyik testőrét az iraki Bagdadban.

A  miniszter az ausztrál kormányt tartja felelősnek a történtekért, ezért bocsánatkérést és kártérítést vár. Amennyiben ez nem történne meg, akkor a miniszter újragondolja az Ausztráliával kötött kereskedelmi megállapodásokat - közölte szóvivője útján.

KAPCSOLÓDÓ CIKK