A szerb és a román államfő egyetért határaik sérthetetlenségében

2006.06.23. 20:12

Egyetértés van Traian Basescu román és Boris Tadic szerb államfő között abban, hogy a Balkán térségében megengedhetetlen a határok megváltoztatása.

Forrás: MTI
Traian Basescu román és Boris Tadic szerb államfő

Traian Basescu pénteken délután érkezett egynapos belgrádi látogatására, s ő az első külföldi államelnök, aki felkereste Szerbiát Montenegró leválása óta. A román elnök nem is titkolta, hogy belgrádi látogatásának jelképes jelentősége van, amelyben tükröződik a két ország hagyományos jó viszonya és barátsága.

A szerb elnökkel folytatott megbeszélésen a kétoldalú kapcsolatokon kívül a térség helyzetéről, kiváltképpen Koszovó jövőjéről volt szó. Basescu hangsúlyozta, hogy Koszovó jogállását párbeszéd és kiegyezés révén kell rendezni, anélkül, hogy ráerőltessenek megoldásokat valamelyik félre. Ezzel kapcsolatosan kiemelte, hogy a romániai külpolitika egyik alapvető elve a határok sérthetetlensége.

"Szerbia nagyon szilárd, elvszerű álláspontot képvisel, ellenzi Koszovó függetlenségét, és nem kíván hozzájárulni a határok módosításához, illetve az újabb instabilitás létrejöttéhez a térségben" - erősítette meg a szerb elnök Basescúval folytatott tárgyalásán.